söndag, oktober 04, 2009

Är sjukhus alltid bra?

I dagens Aftonbladet har man en nyhet om att man på sjukhuset i Örnsköldsvik avser att generellt korta tiden för en nybliven mamma. I artikeln påstås det att man ska alltid skickas hem efter 6 timmar. Jag kan ha mina tvivel på att detta är korrekt, men det är uppenbart att man vill korta tiden som nyförlösta stannar på sjukhuset. I artikeln intervjuas också Malin Wollin om hur hon ser på detta. Hennes ryggmärgsreaktion är intressant, "detta är farligt" eller " man borde få stanna minst ett dygn på sjukhuset". Varken jag eller Malin Wollin är sjukvårdsutbildade, men det är intressant att hon kan uttala sig med denna tvärsäkerhet, jag skulle inte våga göra det.

Det finns hos henne och många andra en tendens att tilltro sjukhuset som den goda miljön där det är bra att vara. Det är en inställning man kan vara mycket tveksam till. Sjukhus är en plats där det görs mycket bra saker, men det är också farligt att vara där.... därför att fortfarande är det över 10% som drabbas av sjukdomar beroende på att de är på sjukhuset. Risken för smittor är stora, tyvärr! På många andra områden har de allt kortare vårdtiderna varit av godo för att de gör att vi blir snabbare rehabiliterade och återgår till normalt liv.

Huruvid Örnsköldsvik gör rätt vet jag inte, men jag skulle vilja resa stora frågetecken för att Malin Wollin har rätt också, hon går på idealiserade föreställningar om sjukhuset, inte från kunskap!

10 kommentarer:

Bluesse sa...

Givetvis är inte alltid sjukhus av godo, men redan idag kan mammor som vill åka hem så fort babyn undersökts läs: ca 6 tim, man lägger stor vikt vid valfrihet för mamman.
Men många både först- och omföderskor är trötta, mörbultade och i förstföderskornas fall osäkra. till skillnad mot förr är det idag ovanligt med släkt o vänner som finns på plats och kan lära,lugna, avlasta och stötta mamman, i omföderskans fall har hon ju ofta fler barn hemma som kräver sitt. Ett par dagars återhämtning och vila efter omställningen i livet, för att inte tala om omställningen som sker i kroppen! tycker jag inte är att begära för mycket!

Elias Betinakis sa...

Hej Christer, om jag får gissa är anledningen till att Malin Wollin kan uttala sig tvärsäkert ganska så självklar. Hon har fött TRE BARN. Vet inte om du har barn eller varit med på någon förlossning, men för mig räcker det utmärkt att ha varit med på två för att vara exakt lika tvärsäker. Att spara några kronor är inte värt priset för att livet som nyblivna föräldrar ska starta på ett osäkert och obehagligt sätt.

Malin P sa...

Malin Wollin kanske inte är sjukvårdsutbildad, men hon har ju iallfall fött tre barn mer än vd du har...

Jag har fött ett barn och när jag satt med en hungrig skrikande bebis första natten på sjukhuset var det bra skönt att kunna ringa på kunnig personal som visade mig hur jag skulle amma. Jag kan ju bara tänka mig paniken för en förstföderska att sitta hemma i samma situation.

Läs Malins blogginlägg!

En annan mamma sa...

Nej, Jonsson det är inte alls konstigt att Malin Wollin kan uttala sig i ämnet. Hon har fött tre barn på svenska sjukhus och kan därför uttala sig om sina erfarenheter.
När du själv har fött barn på svenskt sjukhus, då kommer du också ha erfarenheter som patient som är viktiga att lyssna på och ta hänsyn till.
Men att lyssna, och ta hänsyn till människors erfarenhet kanske du som politiker inte tycker verkar vettigt?!

Mammans liv sa...

Ja du, jag vet inte riktigt hur du tänker, men jag kan ju säga att man inte behöver vara sjukvårdsutbildad för att fatta att det inte är bra att tvinga nyförlösta mammor att åka hem om de inte själva vill det.

Jag har själv fött barn och även om min förlossning var relativt komplikationsfri så innebar den att jag var vaken under 3 dygn i sträck (!)och jag var minst sagt slutpumpad efteråt. Amningen fungerade direkt, men jag kan säga att det var rätt skönt att få vila upp sig i lugn och ro efteråt utan att behöva känna press om att vara tvungen att åka hem. Särskilt som min man var tvungen att vara på en stor konferens och inte kunde vara hemma och hjälpa till på dagarna.

Jag tycker att du tar dig rätt stora ord när du förringar en förlöst kvinnas förmåga att veta vad som är bra eller inte för henne oavsett om hon är sjukvårdsutbildad eller inte. Innan du har fött några barn själv tycker jag att du ska vara lite försiktigare med sådana uttalanden.

Unknown sa...

Till dig lille Jonsson:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3603587.svd

Cilla sa...

Utgår från föreställningar?

Hon utgår väl från sina egna erfarenheter (som kan bekräftas om och om igen av väldigt många andra kvinnor).

Vilka "kunskaper" är det som du menar skulle väga tyngre än dessa?

Jag hoppas verkligen att du svarar, är uppriktigt nyfiken på varför du anser att Wollin inte skulle kunna göra anspråk på att uttala sig tvärsäkert i denna fråga.

Har du någon i din privata närhet som fött barn (fru, dotter eller så)? Prata med dem och hör vad deras erfarenheter är.

Mia sa...

Män har inte fött barn och kan heller inte någonsin uttala sig om detta!

Anonym sa...

Nu sket du allt i de blå skåpet Christer. du har säkert mycket kunskap men den kunskapen som en kvinna som föder barn kan du aldrig få av naturliga skäl. kvinnors erfarenheter väger tyngre än teorier i böcker.

Christer Jonsson sa...

När jag skrev mitt inlägg så visste jag att jag utmanade och kommentarerna är ungefär de väntade, tyvärr. Jo jag är pappa till tre barn. En av förlossningarna som var väldigt komplicerad och kunde slutat illa. men det är rätt jag har inte själv fött barn, det är ju uteslutet som man. Men det som bekymrar mig är att inte någoin i sina kommentarer eller Malin W i sitt uttalande funderar på hur bra är ett sjukhus? Alla förutsätter att det är en trygg miljö, det vill jag ifrågasätta därför att tillgänglig efarenhet och kunskap visar att så är inte fallet.Tyvärr är det nog dessutom så att det finns stor risk att sjukhusen blir farligare miljöer med tanke på den allt större spridningen av infektioner som inte antiobiotila biter på. Därför är det bekymmersamt när man inte istället för att säga att man ska få stanna - ställer frågan ok - hur ska nu göra det möjligt så att man kan känna sig trygg och utifrån det pröva både argument och lösning. Det är min poäng.