fredag, februari 20, 2009

Monopolet avskaffas - äntligen

I dag presenteras äntligen omregleringen av apoteken och det är flera viktiga nyheter i det som presenteras. Det första är att redan i höst släpps en stor del av de receptfria läkemedlen ut i den vanliga handeln. Det kommer att öka tillgängligheten för oss medborgare på ett väldigt bra sätt.Och handlarna är enligt DN redan på G
För något år sedan var vi i familjen i Lund och när vi vaknade på söndags morgonen så hade min fru fruktansvärd huvudvärk, men vi hade inga piller med oss. Inget apotek var öppet, det enda som var söndagsöppet öppnade inte förrän kl 10 på förmiddagen. För den som vaknar med migränliknande huvudvärk vid kl 7 på morgonen är det lång tid att vänta. Hade det då varit så att de receptfria läkemedlen funnits på Ica eller Konsum så hade det varit lätt fixat, men det gjorde det inte då. Från 1/11 är detta ändrat!! Bra!
Sedan innehåller omregleringen av apoteksmarknaden en konstruktion som gör att vi kommer se ett "Apoteks-Ica" växa fram. Det kommer göra det möjligt för enskilda farmaceuter att bli delägare i sin egen rörelse. Det är mycket bra.

Sedan är det givet så att den stora vinsten kommer bli ökad tillgänglighet för oss medborgare till apotek. Vi kommer se fler apotek runt om i landet - inom 5 år 50-75% fler och vi kommer att se helt andra öppettider. En bra reform för medborgarna som fortfarande garanterar säker och prisvärd läkemedelshantering i landet.

Östra Småland redovisar i en artikel den presskonferens vi hade gemensamt i länet och där vi spände bågen att det bör bli 17 nya apotek i länet inom en 5 årsperiod. Återkommer 2014 med besked om vår prognos var riktig....

Inga kommentarer: