tisdag, februari 17, 2009

Kulturell välfärd?!

Igår hade jag nöjet att delta i ett samtal kring den nyligen redovisade kulturutredningen. Det var regionförbundet, tillsammans med Emmaboda Folkets Hus m fl som inbjudit till en diskussionskväll i Emmaboda. Vi var ett 30-tal personer som var samlade. Inledningsvis avlyssnade vi en digital utsändning från ABF huset i Stockholm där vi fick höra en presentation av utredningen och ett antal olika inlägg där man diskuterade och kommenterade utredningen. Intressant och ganska positivt på det stora hela. Efter detta hade vi ett panel och publiksamtal som jag hade förmånen att få leda.

Utredningen föreslår en ganska kraftfull decentralisering av styrningen av kulturens pengar och det ska ske genom att regionerna runt om i landet blir starkare och tydligare aktörer. På det stora hela var panelen av våra chefer för länsinstitutionerna ganska positiva till detta, eller som en uttryckte det; har man suttit i knät på kulturrådet i 25 år så är det skönt att äntligen bli bemyndigad och få möta dem som en riktig part. Det finns givetvis farhågor om att vi regionalt inte ska orka med detta ansvar - det blir en utmaning!! Men jag tror att vi är inne i en bra process i länet med att förbereda oss för ansvaret med K14 historien och med det nyligen startade arbetet kring en kulturstrategi för utveckling som vi genom regionförbundet driver.

En kul sak under kvällen var ett antal nya begrepp som lästes upp från gänget bakom den alternativa kulturutredningen, smaka på följande nya utmanande begrepp:
- möjlighetshorisont
- förenklingsbehov ( lider jag ständigt av)
- empativolym... ( har du tillräckligt med volym empati?)
- attitydförmedlare... vad är det vi förmedlar i det vi gör?

Parlören kan beställar här!!

Inga kommentarer: