lördag, februari 28, 2009

Kronan sjunker och vi med den!

När vi lämnade 90-talskrisen och släppte kronan ur sin tvångsbur så var slutsatsen att devalvering var inte ett sätt att sköta den svenska ekonomin. Den metoden hade under 15 år bara gjort oss svenskar fattigare och lett till att företagens produktivitet inte ökade i den takt som var nödvändig. När EMU omröstningen genomfördes var motståndarna till EMU´s argument att vår ekonomi skulle må bra av att i kristider ha egen valuta så att vi inte skulle hamna i obalans när vi levde med samma valuta som andra.
Nu ser vi effekten av detta synsätt, den svenska valutan har enligt en artikel i DN devalverats med 23%, det är den största devalvering vi gjort och förlustbringande för svenska folket, särskilt i relation till övriga medborgare inom EU. Det är nej sägarna vi nu ska tacka för att svenska folket har blivit snart 25% fattigare. För ett land som Sverige med så stort utlandsberoende är det förvisso ett sätt att göra oss till ett lågkostnadsland men det sker på befolkningens bekostnad.
När ska detta misstag rättas till? Det borde vara enklare att vinna en folkomröstning nu när man kan se konsekvenserna så tydligt av att vi står utanför och har en skvalpvaluta med sjunkande värde.

5 kommentarer:

CTIZEN sa...

Du kanske ska namna att regeringen inte har tagit NAGRA som helst atgarder for att forhindra kronans fall. VAD exakt exporterar vi nufortiden? Vi ar ett konsumentland och ingen hojdare pa varldens ekonomiska speltavla. Staten har FORSTORT min tid i USA och jag blir flyforbannad. Hoppas att Center, Folk, och Moderaterna ALDRIG igen blir en del av regeringen for detta! Hellre Kommunisterna som jag inte ens haller till.

Hogerblocket har latit detta handa JUST for att DU och sadana som du ska kunna saga att EMU ar den enda optionen. SkaM!

Christer Jonsson sa...

Hej Klaz

Det är kanske en lite väl konspiratorisk tanke att det är nuvarande regering som skapat finanskrisen.... Det var ju framförallt vänsterfolk som var emot emu och som tycker det är ok att det arbetande folket blir fattigare genom devalveringar... Så vill du undvika det kanske du ska ge din röst till någon annan!

INput sa...

Jag håller med du!
Vi skulle haft euron i Sverige för länge sen´!
Var står C i den här frågan?

Christer Jonsson sa...

Tyvärr är mitt parti ännu inte i läget att ha ändrat åsikt, men det kommer!

CTIZEN sa...

Du namner inte hur mycket euron har rasat sedan juni: AVSEVART OCKSA om du tittar till det...... Det ar framst folk som koper Dollar nar de blir radda som orsakar sadant. Aggressiv penningspolitik ar REGERINGENS beslut under denna tid, INTE tidigare regeringars sa tack for din EXPERTopinion. Skam att jag rostade pa Folkparti och Skam att Center INTE star for sin tro pa kronan. Stackars Jamtland