fredag, maj 22, 2009

På konferens i Limhamn

Är sedan i onsdagskväll på Metodistkyrkans årskonferens som i år hålls i Limhamn. Den stora frågan på årets konferens är "vägen vidare" uttryckt i frågan om Metodistkyrkan, Svenska Missionskyrkan och Svenska Baptistsamfundet ska gå vidare i arbetet med att bilda en gemensam kyrka. Debatten rullar just nu och många goda inlägg görs.
Men det är intressant att notera hur svårt det är för en organisation att pröva och ompröva sin egen existens. Det finns massor med forskning som visar vilka krafter man släpper lös, när frågan om kraftiga förändringar eller total omprövning av en organisations existens görs. Rädsla, identitetslöshet, maktfrågor, det stora i historien och önskan att det ska upprepas allt detta och mer kommer upp hos den som är emot en förändring. Samtidigt som den som är för en förändring mer svärmar för möjligheter och förhoppningar och tilltro till utveckling i något nytt. Allt bottnar i vilket perspektiv man väljer att inta och vilken distans man kan ha till betydelsen av sin organisation.
Min tes är att vi som människor har för stor tilltro till organisationer och deras betydelse oavsett hur de fungerar. Vi behöver i högre grad våga släppa greppet och framförallt våga säga - detta funkar inte vi prövar en annan väg! Den slutsatsen behöver dessa tre kyrkor dra nu, det är dags att pröva en ny väg. Måtte det bli beslutet i morgon när konferenserna fattar beslutet.

Om du vill läsa mer från Metodistkyrkans konferens så kan du här läsa min goda vänner som också bloggar: Dalman Eek, Tänk själv,Pastorlasse i S:t Jakob,InPut

1 kommentar:

Cecilia Dalman Eek sa...

Du blir en bra KS-ledamot! Ge järnet!
/Cecilia