fredag, maj 08, 2009

SEGER!

01.30, segrade vi! Då voterade vi med knapp majoritet igenom det enda rätta ställningstagandet - vård ska ges till gömda och papperslösa efter behov, inte utifrån deras relation till svenska staten och den reglerade invandringen. Det var en seger för centerpartiets grundvärdering - alla människors lika värde. DN beskriver processen och debatten på ett bra sätt här.

På morgonen förtjänade det ett litet pressmeddelande med följande innehåll:
P R E S S M E D D E L A N D E

Lika vård till gömda och papperslösa flyktingar!

– Äntligen tar Centerpartiet det enda rätta beslutet och tar tydlig ställning för att sjukvård ska ses som en mänsklig rättighet och ges efter behov, även till gömda flyktingar och sådana som är s k papperslösa säger Christer Jonsson landstingsråd (c). Det var sent natten till fredagen som Centerstämman tog beslutet efter en votering.

– Det är bra att partiet nu utifrån sina grundläggande värderingar om alla människors lika värde blir tydliga i denna moraliskt och etiskt viktiga fråga menar Christer Jonsson. Jag förutsätter att detta nu kommer att styra partiets agerande i riksdag och regering. Vi har med detta beslut blivit mycket tydligare i vad partiet tycker och det är skönt avslutar Christer Jonsson.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Då hoppas vi att det blir Centerpartiets väljare som betalar kalaset också. Vi andra kan ju slippa.

Det är nog inte det smartaste att basunera ut att man vill ge de som befinner sig olagligt i landet fri vård när vi har en djup ekonomisk kris och arbetslösheten på väg mot rekordsiffror.

/Fredrik

Ernesto sa...

Christer, du är ju landstingsråd, ni tjänar ju hyggligt bra, då ska väl ni rimligen betala för kalaset? Dessa personer är ju illegala invandrare, de befinner sig här utan lov. Jag är själv lagligt invandrad på 70talet, nu ska vi allihopa alltså betala (även) för de som struntar i beslut från immigrationsmyndigheterna?

Magnus Svensson sa...

Hej Christer,
Från ett humanistiskt perpektiv låter låter det ju fantasktiskt att en person som råkat i nöd akn få hjälp även om han eller hon är i Sverige utan tillstånd.

Vi har ju en liknande debatt om att man kan studera på svenska universitet gratis som gäststudent.

Att vi har ett, i många fall, väldigt bra skyddsnät kommer ju också av att vi har skyldigheter och ansvar som boende i Sverige. Vi har rätt till vård, men vi måste också uppfylla de kraven som den rättigheten bygger på. ex, att vi betalar skatt när vi jobbar mm.

Om du skulle resa på semester till ett annat land och blir sjuk så är det väl inte tal om annat än att du betalar för en eventuell sjukhusräkning, kanske inte direkt, men via en försäkring.

Var drar man då gränsen mellan när du ska betala och inte?

Om du stannar längre en ditt visum tillåter, kanske för att du ville stanna, och blir sjuk, ska du då få sjukvården gratis?

Vi har ju ett system som bygger på att migrationsverket ska bedömma om en individ har rätt att bo och arbeta i Sverige, baserat på de lagar och regler som Riksdagen har antagit, så vi kan ju inte automatiskt förutsätta att de alltid har fel och att alla har rätt att stanna i Sverige.

Med andra ord då uppfyller de vilkor som ger denna personen rätt till vård och omsorg.

Det är en svår balansgång, men någonstans måste ju det ändå finnas en balans mellan individens rätt och individens skyldigheter.

Mvh//Magnus

Anonym sa...

Invandringen, illegal eller ej, är det som har påverkat Sverige mest men jag undrar varför våra politiker tagit det beslutet att använda vårat vackra land som soptipp för världen alla problem. Jag har inte blivit tillfrågad. Deras maktmissbruk är skrämmande och när jag till och med måste betala för dom som vistas här illegalt så tvingar man mig att rösta på SD. Varsågod Centern.

Kontemplerande kille sa...

Vid sidan om mina studier jobbar jag inom vården i Malmö (där vänstern har beslutat att göra detta). Konsekvenser? De svenska äldre får lida. De skickas till vårdcentraler i Lund/Vellinge och andra omkringliggande orter för rutinundersökningar, eftersom Malmö inte klarar av att hantera alla. Som vanligt är det inte svenska politiker eller journalister som får lida, utan de svagaste i vårt samhälle.

Varför belönar man personer som gömmer sig från samhället? Om en person är papperslös eller gömd, så har denne uppenbarligen inte rent mjöl i påsen. Det fattar varje jävel med lite sunt förnuft.

Tidigare har jag röstat C, nu ska jag rösta på SD.

Tack för att ni fick mig att öppna ögonen.

Anonym sa...

Seger? En sån seger till och centerpartiet är förlorat. Öhhh.. rättar mig själv: C är redan förlorat.

Karl sa...

Ni klarar uppenbarligen inte att balansera politiken. Det måste i systemet finnas en koppling mellan rättigheter och skyldigheter. Vi får inte heller uppmuntra människor att bryta emot lagar och regler. Centern underminerar hela samhället genom sådana här oansvariga beslut.

Christer Jonsson sa...

Det är intressant att alla ni som kommenterat vårt beslut inte har någon etisk moralisk utgångspunkt. Utan utgångspunkten är vem som betalar. Om en människa är sjuk eller på väg att bli sjuk är det en naturlig mänsklig rättighet att få sjukvård. Det betyder inte att man befrias från skyldigheten att göra rätt för sig. Men idag är det så att människor blir allvarligt sjuka eller dör för att man inte vågar gå till sjukvården - så får det inte vara. bara för att polisen misslyckas med sitt jobb med att sköta avvisningar och dem som svartarbetar så ska inte sjukvården användas för att sålla ut människor i behov. Vård ska ges efter behov, inte efter om man har pengar eller juridiken om man är lagligt här eller ej.

NossCire sa...

Jonsson, jag ska gå med på att "Om en människa är sjuk eller på väg att bli sjuk är det en naturlig mänsklig rättighet att få sjukvård." så fort gatubarn slutar svälta runt om i världen.

Vi har exakt samma skyldighet att ge dessa gatubarn vård och hjälp som vi har till illegala invandrare (och bullshit till ordet "papperslös") - ingen av dem är svenska.

Jag stödjer helt akutvård, och jag skulle också stödja ett förslag där barn ges rätt till vård, no questions asked.
En vuxen människa måste dock ta ansvar för sina egna handlingar. Bestämmer du dig för att stanna i Sverige olagligt, så kan du inte heller räkna med att få vård, jobb eller säkerhet.

M.S. sa...

Tack Centern!

Självklart ska alla människor erbjudas vård på lika villkor. Inom vården stänger vi inte ut skattesmitare, bidragsfuskare, mördare eller pedofiler - eftersom alla här samma rätt till vård, i egenskap av människor.

Människor som befinner sig här utan tillstånd vill inget hellre än att ha ett vitt arbete och betala skatt som alla andra, men bryter mot den del av lagboken som rubriceras utlänningslagen - varför skulle de behandlas annorlunda inom vården än andra lagbrytare?

Det har ju visat sig inte heller kosta särskilt mycket... Snarast finns indikationer för att vård på lika villkor skulle minska samhällets kostnader, eftersom tidig och förebyggande vård istället för att vänta till akutvård behövs för att tillståndet blivit sämre är billigare. Akutvård = dyrare vård. Att här prata om att gamla inte får vård pga att människor utan uppehållstillstånd får det är inte rimligt.

Nej, tackar vet jag centerpartiet och andra partier som gemensamt tar oss steg för steg längre bort från denna mörka fläck i vår historia där vissa människor på ett diskriminerande sätt utestängs från den tillgång till vård de har medicinska behov för.