onsdag, januari 28, 2009

klartecken för regioner en C seger

DN debatt presenteras idag en överenskommelse om hur processen ska se ut framöver för bildandet av nya regioner. Det är en bra uppgörelse som nu gör det möjligt att arbeta vidare för att skapa en starkare och konkurrenskraftigare region där Kalmar län ingår. Vi har flera utmaningar framöver som att möta behoven från det blivande Linnéuniversitetet, stärka sjukvården så att den kan möta de problem som finns, skapa ett starkare kulturutbud i vår del av landet och kanske framförallt få ett grepp över infrastrukturfrågorna.
Det är ju inte okänt att det i regeringen funnits olika meningar i denna fråga, kompromissen visar att Alliansen är stark och kan hantera och leda landet även genom frågor där det finns skiljda linjer från början. Men det känns också som en seger för alla kommun och regionpolitiker som enträget upprepat sin begäran - ge oss en möjlighet att utveckla de regionala politiska instrumenten - den begäran har nu besvarats positivt. För mig som Centerpartist är detta en seger eftersom detta är fråga som vi har drivit sedan 60-talet för att demokratisera den regionala nivån. Regeringsbeskedet idag är ett steg på den vägen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Av de hittilsvarande regionbildningarna som genomförts har vi sett ett positivt resultat i arbetslöshetsstatistiken. För det är väl ingen som tror att byråkratin minskar med större enheter?
/Bqt

Anonym sa...

Det blir intressant att ae kommentarerna och sammanfattningen av de pågående omröstningarna i Norrbottens Kurirens och Norrländska Socialdemokratens nätsidor. Av 663 röstande på NK's nätsida är 15 % för och 85 % mot, av 549 röstande på NSD's nätsida är 16 % för och 84 % mot. Detta vid ca 15.45 i eftermiddag. Jag tror att många politikerkappor vänds omlott innan nästa val.