onsdag, november 25, 2009

Viktig budgetdebatt

Så har då äntligen landstingets budgetdebatt inletts. I min ledning lyfte jag bl a frågan om psykiatrin så här:

Vi har mycket kvar att göra för Stina och hennes systrar och bröder som drabbas av psykisk sjukdom. Jag har den senaste tiden talat flera gånger med Stina och hennes anhöriga. Att drabbas av att inte ha förtroende för sin behandlande doktor, att känna att man blir tvungen att söka psykiatrisk slutenvård, att uppleva att ingen bryr sig när man är där, att tvingas leva med dagar som fylls av
- vakna
- frukost
- inget att göra
- lunch
- inget att göra
- kaffe
- inget att göra – vänta på en tid från doktorn
- kvällsmat
- tråkig tv
- sova någon timma...

Att leva sin behandling i flera veckor så här – är det värdigt och rimligt – kan vi inte bättre än så här. Stina och hennes anhöriga undrar – de förstår inte vården, de känner inte att någon bryr sig. Bryr vi oss?

För Centergruppen i landstinget kommer utvecklingen av psykiatrin vara i centrum kommande år. Vi behöver mellanformer för vård, vi behöver bättre fungerande första linjens vård, vi behöver förebygga psykisk ohälsa, vi behöver fundera på om vi kan leva med en sluten vård som fungerar så här – listan kan göras lång, utmaningen är stor. Nu måste utvecklingen i den nya förvaltningen ta fart om inte kommer detta bli en stor stridsfråga framöver. Majoriteten har haft 3 år på sig och tillräckligt har inte skett, nu gäller det att att skapa en positiv utveckling!

Inga kommentarer: