måndag, november 30, 2009

Sorgligt resultat i Schweiz!

Folkomröstningsresultatet i Schweiz som redovisas i Dn och SvD om förbud mot byggande av minareter är bedrövligt och beklämmande. Det förstärker intrycket av rädsla och uttrycker inget annat än intolerans. Från olika håll i Europa så kritiseras regelbundet olika länder bl a islamska länder för att förtrycka kristna företrädare och förhindra att kyrkor byggs eller används. Nu gör ett förment kristet land samma sak mot muslimer.
Religiös frihet ska vara lika och är en mänsklig rättighet - folkomröstningsbeslutet i Schweiz bryter mot denna grundläggande mänskliga rättighet.

Sedan finns det ju ett annat bekymmer och det är att folkomröstningsresultatet fördjupar och förstärker konflikter och jag tror att Oscar Fredriksson har rätt i sin blogg notering att det faktum att extremister stjäler en debatt skapar bekymmer. För att förhindra en fortsatt utveckling mot fördjupade konflikter måste vi som står för tolerans och respekt för mänskliga rättigheter höras i debatten och markera att vi inte accepterar extremisering av diskussioner som rör bl a integration och globalisering.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda som är sorgligt är naiva politiker som dig själv, islamiseringen av västvärlden sker i en rasande fart och en omröstning som detta visar att vanligt folk inte vill ha med Islam att göra.

Ett tips är att titta på dokumetären 'Dispatches' http://tinyurl.com/yzvk679

Anonym sa...

J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
valfusk i Afghanistan respekteras,varför?
aida

Anonym sa...

Egentligen borde man inte vara förvånad att en politiker är opåläst i en fråga han eller hon så självsäkert kommenterar.
En troende muslim kan leva hela sitt liv, utövandes sin tro, utan att ens ha sett en minaret, för det är nämligen inte i en sådan han ber sina böner, utan i sin moské.
Precis som det finns kyrkor utan kyrktorn så finns det gott om moskéer utan minaret.
Här i Sverige sker böneutropen inne i moskén.
Läs gärna på nästa gång innan du fördömer ett folkligt beslut som inte har ett dugg med religionsfrihet att göra.
MVH Chribbe

Anonym sa...

Om du hade haft en minaret utanför ditt fönster, där det monterades upp illegala högtalare som basunerar ut bönropen, hade du nog också röstat för ett förbud mot minareterna. Det är inget förbud mot religionen som sådan. Om en grupp människor bryter mot lagar och uppgörelser, straffas dom, även i Sverige. I det här fallet råkade det handla om muslimer och minareter: Jag jobbar i Schweiz, och det som inte nämns i utländsk media, är att de muslimska föreningarna otillåtet monterar högtalare på sina minareter och stör befolkningen med sina bönutrop: http://www.20min.ch/news/dossier/minarett/story/28074553

Anonym sa...

om det är högtalare som är problemet???? varför förbud mot minareter. ?????

Christer Jonsson sa...

Tack för alla kommentarer, men alla undviker den grundläggande frågan:
Accepterar vi att andra länder förföljer kristna kyrkor eller byggande av kyrkor med kors utanpå?

Mikael.R.Nilsson sa...

Helt rätt Christer. det är den frågan som behöver ha ett svar mitt svar är att nej det tycker vi inte är ok. Och tycker man det, då måste vi kunna acceptera andra religoner det är det som är religonsfrihet det är nåt man ska försvara ocd det gäller alla

bloggare på icedaniel.se sa...

Är inte insatt i debatten, men jag kan se att det är lite positivt med folkomröstning. Jag skulle viljat rösta om Lissabonfördraget,men det fick vi inte. Vi svenskar röstade ju fel i Eurofrågan, så tro ni att vi någonsin får ha någon mer folkomröstning ?