måndag, november 16, 2009

Mona kastar sten i glashus!!

Sedan mitten på förra veckan debatteras Vattenfall och hur detta statliga jätteföretag fungerar. För alla oss som står vid sidan av är det närmast parodiskt att se hur sosse företrädare som Sahlin i Expressen och Enerot i radion försöker göra detta till en fråga om näringsministerns ägarstyrning, när det handlar om deras historiska misstag.

1) Det var under Perssons ledning som man startade resan mot ett stort Europeiskt energibolag.
2) Det var under sosse Persson ledning som man köpte kärnkraftverk och kolkraftverk i Tyskland
3) Det var sosse Persson som tillsatte den nu avsatte VD:n
4) Det var sosse Persson som inte gjorde någon analys av vad det innebar att köpa kärnkraftverk i Tyskland vad gäller ansvar och risker.

När nu Näringsdepartementet under Mauds ledning börjar gräva i frågan så visar det ju sig att köpet av kärnkraft var ett gigantiskt risktagande som man aldrig förstod vidden av. Både sosse regeringen och Vattenfalls ledning trodde att det var som i Sverige - kärnkraftindustrin har begränsat ansvar vid olyckor. Så var och är det inte. I Tyskland har kärnkraftsindustrin fullt ansvar vid en olycka och kan inte lasta över det på staten. Det är bra och så bör det bli helt och hållet i Sverige.

Maud gjorde ett misstag i förra veckan - hon var inte tillräckligt nyanserad i kritiken av det avtal Vattenfall hade slutit med sitt dotterbolag i Tyskland. Hon borde sagt - det är förskräckligt att man sluter ett avtal man inte förstått konsekvenserna av, men det är en bra princip att kärnkraftsföretagen har fullt betalningsansvar vid en olycka. Men det faktum att hon och näringsdepartementet sedan i våras nystat i sossehärvans effekter det kan varken bli att förleda nationen eller dålig styrning. Det är grunden för att förbättra styrningen. Hade Göran P och andra sossa ställt rätt frågor när kärnkraftverken köptes så hade detta aldrig inträffat. Sahlin och Enerot kastar sten i glashus för att försöka komma undan det som är deras ansvar. Det är bedrövligt!

5 kommentarer:

lemmestyver sa...

Nej du Christer Jonsson;
Ni borgare är bedrövliga; efter VARJE haveri vägrar ni ta ansvar, och det är inte några enstaka småsaker bara undantagsvis. Tyvärr lyckas ni surfa vidare - än så länge - över huvudet på den konflikträdda, passivt gloende idisslande befolkningen..

Christer Jonsson sa...

Hej du som kommenterade, med det perspektivet du har på medborgarna så hoppas jag innerligt att du aldrig kommer nära makten!

Man ska ta ansvar för det man är ansvarig för, men när det som denna gång är andra som skapat situationen som är väldigt problematisk är ansvaret alltid viktigt att diskutera och fördela dit där det hör hemma - hoss sossarna i detta fall med stödpartiet MP.

Björn Brändewall sa...

Den där lemmestyver verkar inte ha så höga tankar om sina medmänniskor. Törs man gissa att han/hon företräder en politisk åskådning som vill styra över dessa "idisslares"? Är de sådana mähän så kan de väl inte anförtros något så stort som att bestämma över sina egna liv.

Men det är svårt att säga emot själva sakargumentationen: "Nej du Christer Jonsson" omkullkastar ju fullkomligt alla fakta som Christer tog upp i sin blogg. ;)

Jens sa...

Vad som är frågan i detta fall och som inte kommer fram Christer.
Men som du kan svara på säkert.

Att det var Sossarna som startde upp verksamhet i Tyskland är vi ju överens om.

-Men i de avtal som S gjorde.
Vad var den största garanti/ansvarsskyldighet som Vattenfall hade under tiden fram tills det var regeringsskifte?

De avtal S skrev var något avtal bindande som sträckte sig efter maktskiftet?Något avtal/åtagande som fortlöpte efter 2006 utan att kunna sägas upp?
Startade S upp kärnkraftsverke i Tyskland då de hade makten?
Vilka villkor fanns då?

Och nu till din käre Maud.....

Tyskland var ju imot Kärnkraft till en början men sen vänt sig positiv till detta.
Hur kan Maud undgått detta.
Det fanns ju en regeingperson med på nästan varje möte.
Missa nåt tror jag.
Och alla andra träffar.
Hur kommer det sig att inte den person pratade med Maud om detta.
Det är ju ingen liten grej detta.
Maud visste väll om detta långt innan men ville/våga väll inte berätta för övriga regering.
Jag naser att M har 55% makt och ni andra enbart 15% även om ni kallar er en allians.
Tror att Maud inte kände för att berätta detta.
Men att hon trodde säkert att detta var en superbra affär och hade inte en tanke på att kolla avtalens negativa sida.
För visst bör denna regeringsperson talat direkt till Maud när det kommer på tal om att ens diskutera och planera att skriva avtal om kärnkraft i annat land.
Så dett är helt och hållet Mauds fel och ska på så sätt avgå.
Har gjort mer skada än nytta.
Och inte blir det bättre då hon skålar uppe i norr om vindkraftverk som ej fått tillstånd och där sonen sitter högt uppsatt i företaget.
Och till slut så verkar det som att hon och ni i Alliansen tar död på svensk bilindustri då Sabb verkar bli ett minne blott.
Även om nu kina skulle köpa det så försvinner det säkert på sikt tyvärr.
Och var är de 28 miljarder som var avsatta till industrin. Och inte ett öre är använt.
Kastar ut det på healingcoacher/drömcoacher.
När man kunnat satsa typ 10 miljarder till att rädda Saab och volvo till bättre öde.
Och då hjälper man underleverantörer,fraktföretag, lokala handlare,skatte till kommun,landsting och stat.
Ja färre arbetslösa.
Men inte
Och ökar utanförskapet med deltidslagen är ni duktiga på.
Visst C är ju rätt tysta utan det är ju det "nya" arbetarpartiet kallar dom sig visst M .Men med vackra ord så skapar de utanförskap och det stödjer C .
Bedrövligt

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu