tisdag, november 10, 2009

Storstäderna är vinnare!

Inte så förvånande men bedrövligt nog så har Kammarkollegiet idag yrkat avslag på bildandet av ny eller nya regioner i Norrland enlig Ekot. Det finns tydliga vinnare på detta - storstäderna och de existerande regionerna Västra Götaland och Skåne. Dessutom finns det säkert Moderata företrädare som applåderar.

Men för oss i svagare landsdelar och med stort behov av att samla resurser för regional utveckling så det är ett stort bakslag. Norrlands process har varit ljusglimten i en i övrigt ganska misslyckad regionaliseringsprocess så här långt. Trots att bevisen från utvecklingen i Skåne och VG är så entydiga så kan vi uppenbarligen inte i resten av landet samla ihop oss för att skapa tyngd och konkurrenskraft. Det är ett underkännande av vårt ledarskap att ingen av oss lyckats utnyttja det möjlighetsfönster regeringen skapat för att bilda nya regioner. Förlusten vi gör är stor och leder till sämre infrastruktur, sämre förutsättningar att driva en offensiv kollektivtrafik, sämre förutsättningar för kulturpolitik osv. Nu kommer inget hända innan nästa val - jag tycker att alla vi som är regionpolitiker måste nu fundera igenom hur vi tar vårt ledaransvar och hur frågan ska drivas under nästa mandatperiod för att komma i hamn då!

1 kommentar:

Christian Ottosson sa...

Jag kan inte annat än sucka, och hålla med. Här i Stockholm särskilt finns nog moderater som är nöjda men jag tycker vi inom Centerpartiet har försökt på alla håll och kanter att komma fram i den här frågan. För demokratins skull, och för tillväxtens.

Blir väl ingen kioskvältarfråga men det är likväl en viktig demokratifråga att inte tappa bort.