måndag, juni 22, 2009

Historiskt beslut som väckt lite uppmärksamhet

Idag har vi i landstinget i Kalmar län parallellt med övriga landsting ställt oss bakom socialstyrelsens rekommendation att köpa dubbeldos vaccin till hela landets befolkning och börja förbereda massvaccinering, vilket ska ske under hösten.

Det är ett historiskt beslut som förvånansvärt väcker väldigt lite uppmärksamhet i media. När man ser på webbsidorna i länet så har östran och radio kalmar redovisat beslutet men inget mer. Barometern har inte ens gjort det... Det är en jätteprocess som nu drar igång som ska sättas i sjön till hösten när vaccinet börjar levereras som kommer få stora återverkningar på vårdens vardag under ett antal månader i höst. Ska detta bli framgångsrikt är det dessutom viktigt att en väldigt stor andel av befolkningen tar vaccinet.

I sjukvårdsvärlden har det varit omdiskuterat om det är en klok väg som Sverige tillsammans med många andra länder valt, det vet inte jag men ska denna försäkring mot samhällsbekymmer fungera så måste vi övertyga de allra flesta att vaccinera sig, annars blir det inte bra för att uttrycka sig försiktigt. Hela idéen bygger på att vi ska försöka undvika en Pandemis värsta följder genom att vaccinera alla - då är det viktig att det sker också! I modern tid har vi aldrig genomfört en process som liknar detta i sjukvårdssverige.

1 kommentar:

Kerstin Beckman sa...

Jag håller med dig, det har varit märkligt tyst i media trots att allt fler landsting beslutar köpa in vaccin för hela befolkningen. Det känns som en riktigt viktig information!

Hur lång tid beräknar ni att det kommer att ta att få ut vaccin till alla i Kalmar län? Jag såg en beräkning i SvD att först i februari nästa år kommer alla att vara färdigvaccinerade - om allt går som det ska. Är det giltigt också för er?