måndag, juni 15, 2009

enögt

Idag har vi fått besked om det jag beskrev i lördags utifrån DN´s ledare. SR Kalmar redovisar att det var ett medvetet beslut från sjukhusledningen för att minska väntetiderna på ögonkliniken som ledde till beslut att man bara opererar ett öga i taget. Vi fick det också beskrivet på dagens landstingsstyrelse av sjukhuschefen.

Informationen och motiven vi fick var och är helt ok. Jag tycker det är bättre att man enbart opererar ett öga och skjuter den andra behandlingen lite framåt i tiden jämfört med som andra landsting gör - ändrar den sk indikationen, dvs om man ska få en behandling måste man se ändå sämre och vänta ännu längre.

Men det är inte ok att när jag på senaste landstingsstyrelsen frågade om hur det var med väntetiderna på ögonkliniken inte fick besked om att man sedan mars tagit dessa beslut. Då framställdes det som om man hade läget under kontroll och att verksamheten bedrevs som tidigare. Vi måste kunna lita på att vi får en fullvärdig information och att man inte döljer förhållanden när man inte klarar vårdgarantin.

Dessutom är det så att de har inte varit en standard procedur på ögonkliniken att man blivit kallad till nästa behandling inom någon månad. Istället har man fått vänta en hel vårdgaranti period till innan man fått nästa behandling. Uppenbart har ögonkliniken och LSK en del mer att arbeta på innan väntetiderna och behandlingsformerna är ok.

Inga kommentarer: