måndag, augusti 02, 2010

Nya apotek

Idag rapporterar Ekot om den fantastiska utvecklingen med nya apotek som öppnas runt om i Sverige just nu. Så här långt är det ca 80 som redan öppnat, trots att omregleringen enbart är ett halvår gammal. Enligt branschuppgifter så tror man att det kommer öppnas mellan 500 - 700 nya apotek de kommande åren. Vi får se hur det blir med det. Men uppenbart är att vi kommer att gå från apoteksbrist i Sverige till god tillgänglighet, i nivå med den som finns i många andra europeiska länder. Tala om framgång för en reform! Men det märkliga är att sossarna fortfarande är emot förändringen och helst skulle vilja ha tillbaka monopolet - tala om att vara fast i ideologiska dogmer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.etc.se/25492/apoteksvinster-gar-till-skatteparadis/ Visst är det underbart med vinst på folks elände?

Anonym sa...

Är positiv till avregleringen. Men hur skall man förhindra så man inte får som i Norge med bara stora aktörer med i leken? Vid utförsäljningen så har man satt upp vissa riklinjer om ägarstruktur men de kan inte gälla för alltid? Service och tillgänglighet ökar vilket är bra, men tyvärr verkar prispressen utebli...

Christer Jonsson sa...

När det gäller frågan om ägarstrukturen så har det ju tagits två initiativ som under överblickbar framtid säkerställer att även mindre företag kommer att finnas. Dels har ju staten genom apoteksgruppen skapat en ICA modell som innebär lokalt ägande inom ramen för en större struktur. Sedan har ju farmacuetförb bildat en motsvarande lösning där man nystartar apotek och där man samarbetar med ett internationellt företag. Även den modellen bygger på ett småskaligt ägande från apotekare och farmaceuter.

När det gäller prispressen handlar ju det enbart om receptfria området, allt annat är ju statligt prisreglerat inom ramen för läkemedlsförmånen och där sker ju inga varken övervinster eller undervinster utan där är det ju läkemedelsbehovet som styr.

Men den stora poängen med omregleringen är ju den ökade tillgängligheten kombinerat med nya utbud av produkter och tjänster utanför det receptbelagda.