fredag, september 18, 2009

När såpa tv sätter dagordningen

Jag har inga synpunkter på de allehanda såpor som levereras i TV, utan tycker det kan vara ganska roligt att sjunka framför en kväll. Men det blir problematiskt när dessa med kvällstidningarnas hjälp sätter agendan för det politiska samtalet och man på fullt allvar låter debatten falla till en bekymmersamt låg nivå.

De senaste dagarna har en nybliven såpa stjärna från TV 3 fått stort utrymme på först kvällstidningarnas första sidor. Ann Anka sk Hollywood fru har nu lanserat sig i Aftonbladet och i Expressen på debattsajter som Newsmill osv osv. Andra debattörer hänger på och så rullas en debatt igång som det enbart finns en vinnare på TV3. Med den sväng som detta alstrat i debattköret så kommer TV 3 ha en gjuten succe under hösten. Man kan misstänka att detta PR upplägg har man betalat dyrt för, men det är nog lönsamt ändå.

Samtidigt som vi har en alldeles för hög ungdomsarbetslöshet, en ekonomisk kris som fortfarande griper kring sig, vi har långsiktiga bekymmer om finansieringen av välfärden osv osv, så blir de nattståndna funderingarna från Hollywoods kvarter debattämne i radio, tv, tidningar och debattsajter som om de var särskilt angelägna för svensk vardag. Man kan inte annat än ta sig för pannan och samtidigt gratulera TV 3 till hösten framgånsgrikaste PR kupp.

Inga kommentarer: