fredag, september 03, 2010

sossarna fördomar och ringaktning av jobb

I går i utfrågningen av Reinfeldt var vi nog många som reagerade på caset man drog med den deltidssjukskrivne doktorn. I efterhand har det visat sig att S manipulerat hela historien och att doktorn ingår i en S kampanj. Om detta bloggar Broman bra - läs det. Man kan också läsa om historien i Aftonbladet och Expressen hur Svt blev lurade.

Men min ingång är en annan och det är den reaktion som Samhall redovisar från sin presstjänst på tidningen NEO´s hemsida och som Basse uppmärksammat. Där Samhall är väldigt kritiska till hela fallbeskrivningen och menar att såsom det beskrivs av SVT kan det inte gått till. Men den viktiga poängen är kritiken mot S-E Österberg som fördomsfullt uttalat att läkaren skulle gå på samhall och sortera skruvar. Det är samma typ av fördom och förakt som våra landstingsossar visat i debatten om dem som erbjuds lönebidragsanställningar. I landstinget i Kalmar län finns endast ett fåtal sådana anställningar och sossarna tycker det är bra eftersom det är bara kostnader för den typen av anställningar, enligt dem.

På något sätt är det symptomatiskt för S att man ser ner på jobb och människor istället för att betona betydelsen av att alla ska kunna få jobba utifrån sina förutsättningar. Och att vi som stor arbetsgivare har ett ansvar att försöka erbjuda dem som behöver lönebidrag en anställning och nyttja det kunnande de har i vår verksamhet. Återigen är solidaritet och jämlikhet långt bort.

Men samtidigt är jag inte förvånad, hela denna valrörelse driver ju S också en kampanj mot RUT jobb eftersom det inte heller är tillräckligt fina jobb. Med den inställningen är man inte längre ett arbetarparti utan något helt annat - döm själv vad!

3 kommentarer:

LeoB sa...

Jag kan inte låta bli att fråga dig också: Vad skulle läkaren göra om han hamnade på Samhall? Du som landstingspolitiker har kanske någon fundering på hur man kan utnyttja hans kunskaper där?

Christer Jonsson sa...

Hej Leo - jag tror inte doktorn hör hemma på samhall alls och ju mer som kommer fram i denna historia ju mer verkar den konstruerad snarare än verklig.

LeoB sa...

Tack Christer, men exakt på vad sätt är den konstruerad och av vem/vilka?

Själva huvudpoängen med historien var väl att doktorn inte erbjöds någon ersättning av sjukförsäkringssystemet om han "envisades" med att arbeta 75% (vilket var vad han och hans kollegor menade att han kunde klara nu).

Är det någonting i detta som du menar är konstruerat?