tisdag, september 21, 2010

Att vinna, men ändå inte ....

I söndagskväll vann Allianspartierna valet och vi gjorde det med betydligt större marginal än 2006.  Men tack vare SD´s inträde på banan så slår mandatfördelningen i riksdagen "snett" så regeringen har inte majoritet. Det betyder att nu måst alla demokratiska krafter stå upp för att lösa situationen så att de alla sa innan valet går att upprätthålla - SD ska inte få inflytande på politiken.

Därför är det ju med viss förvåning man nu ser MP företrädare säga att vi har inget mandat att förhandla om, vi kan inte göra upp med Alliansregeringen etc. Det betyder ju att de inte står för det som de dyrt och heligt lovade innan valet - vi medverkar inte till att SD får inflytande över politiken i landet. Bland det tokigaste jag har hört så här långt var idéen att alla aprtier utom SD ska göra upp. Det är att skapa grogrund för SD och att de i framtiden får ett stort inflytande. De stora koalitionerna leder alltid till att populister och andra extrema kan växa. Det har vi sett i Österrike tidigare, eller i Tyskland för att ta två nära exempel.

Jag vet inte hur MP egentligen tänker, men nu är det dags att konstatera att valet är över, folket har valt och landet ska regeras utifrån de förutsättningar som givits och det innebär att folket har återvalt Alliansregeringen med större stöd, när valet är sluträknat sannolikt med en röstmässig majoritet om än kanske inte mandat i riksdagen. Det är utifrån det man måste skapa styrförutsättningar.

Jag tror ju att om inte resultatet ritas om i morgon när det är helt färdigräknat så är klokt att gå till botten med en lösning där MP blir en del av regeringen. Det skapar stabilitet och möjlighet till en ordnad utveckling. Det är ingen lätt lösning för något parti så snart efter valet och starka positioner i många frågor, men det är sannolikt vad folket kräver när det nyvalda parlamentet återsamlas - ledning och konstruktivitet. NU får Allianspartierna och MP svälja oförätterna och valretoriken och konstruktivt prata ihop sig om en lösning som bär.

Den som går och drömmer om ett extra val ska besinna att det parti som tjänar på det är SD, de får med det en ännu tydligare offerroll och redan blivit legitima som riksdagsparti - ett  nyval kan leda till ännu större bekymmer!

Läs gärna Aftonbladet, Expressen, Politikerbloggen och DN som också funderar på hur landet ska ledas.

2 kommentarer:

Erik Selander sa...

Utomordentligt sammanfattat. Jag skriver på
http://selander.centerpartiet.net/
Om du vill få mer uppgifter om mig. Bor i Haga Göteborg. Medlem i Centrum.

Anonym sa...

Är Alliansen bered att ge upp kärnkraften? MP lär ju aldrig ingå ett samarbete om inte energiuppgörelsen upphävs