måndag, september 06, 2010

Dags att ta ett helhetsgrepp mot de resistenta bakterierna

Idag startade en större konferens i Uppsala som behandlar utvecklingen av resistenta bakterier. På ekot i morse beskrevs utförligt oron och enligt Svd försöker nu regeringen ta ett grepp i frågan. På Dagens Medicins jämför man dessa frågor med klimathotet, vilket jag tror är helt rätt.

Saken är ju den att löser vi inte frågan om antibiotika hanteringen och resistenta bakterier så kommer modern sjukvård bli omöjlig. Jag tycker det är jättebra att regeringen avser att ta ett större grepp, men det räcker inte med att Göran Hägglund och Maria Larsson tar ett initiativ. De måste dra in en tredje minister - Eskil Erlandsson. Varför då? Jo det är tyvärr så att en väldigt stor andel antibiotika används i livsmedelsproduktionen, och det gäller särskilt djurhållningen inom EU. Därför är det så att om vi ska få grepp om dessa frågor så måste vi få till begränsningar även inom detta fält. Om Eskil met stolthet ska kunna tala om Matlandet Sverige måste vi bli ännu bättre på antibiotika hanteringen i djurhållningen och han måste bli en härförare i EU.

Så Göran och Maria, dra in Eskil i kampen mot överanvändning av antibiotika, då finns det en chans att börja ta steg framåt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hi Iam Prabhu from chennai,joined today in this forum... :)