fredag, februari 18, 2011

-103

Idag har SCB publicerat de slutliga befolkningssiffrorna för 2010 och länet minskar med 103 personer. Det är en fortsatt negativ utveckling. Det är enbart tre kommuner som växer - Kalmar - Mörbylånga - Nybro övriga kommuner krymper. Huvudorsaken till att länet minskar kan man tro är vår demografi, dvs det föds för få barn och det dör för många...Men jag skulle säga att det är inte korrekt. Huvudorsaken till att vi krymper i jämförelse med t ex Kronoberg är att vi har alldeles för liten invandring till länet.

Kronoberg har ett positivt inflyttningsnetto från utlandet på över 1400 personer - Kalmar län på enbart lite över 900. Vi tar i Kalmar län emot betydligt färre invånare från utlandet proportionellt jämfört med vad Kronoberg gör. Om vi hade samma storlek på invandringen så hade vi haft ca 4-500 fler invånare i Kalmar län 2010. Och eftersom detta har pågått så länge så är det en jätteskillnad vi talar om i befolknings

Kalmar län måste förstärka sitt bostadsbyggande, stärka arbetsmarknaderna med pendlingsmöjligheter och tillväxten av företag. Men för att det ska finnas förutsättningar för att ha en befolkning för detta måste vi bli ett intressant nybyggare län, där människor finner att de kan skapa sig en framtid! Det är utmaningen för oss som vill utveckla länet!

Läs Barometern, Radio Kalmar och Sebastian Halléns blogg

Inga kommentarer: