söndag, januari 16, 2011

vart tar centerpartiet vägen?

Idag presenterades ännu en opinionsundersökning (se DN) och den bekräftar bilden som varit sedan valet, men som skapades innan valet. Det går uruselt för socialdemokraterna, de tappar väljare och deras väljare lägger sig på sofflocket. På Allianssidan fortsätter den positiva utvecklingen för moderaterna, medan den är negativ för oss alla övriga - värst för kristdemokraterna. Denna utveckling på allianssidan måste brytas annars så kommer spänningarna mellan Allianspartierna bli väldigt stora under den kommande mandatperioden och riskera både att spräcka regeringen och omöjliggöra ännu en valseger för Allianssidan.

Ansvaret för att bryta denna situation är inte egentligen någonannans än våra respektive partier. Precis som en kristdemokrat skrev på Aftonbladet debatt i veckan så kan inte vändningen skapas av att Moderaterna försöker göra dåligt ifrån sig, utan varje parti måste erövra sin position och sitt värde i relation till väljarna. Det är utifrån det perspektivet Centerpartiet nu går in i en utmanande och för de kommande åren väldigt viktig fas de kommande månaderna. Inom kort presenteras partiets nationella valanalys som ska bilda avstamp för utvecklingsarbetet de kommande åren och i första steget fram till stämman i Åre i höst.

För min personliga del menar jag att det resultat som vi nådde i valet var resultatet av vår samlade insats under de gångna fyra åren. Jag menar att vi förminskade oss själva till att bli ett parti som enbart (nästan) talade om politiken ur ett företagareperspektiv, men tyvärr utan att ha alla resultaten med oss från regeringsarbetet. Men vi missade- glömde - bortsåg från det faktum att majoriteten av medborgarna i detta land ser sig inte som företagare, och tänker inte bli företagare. Det kanske i sig är ett problem men ska vi funka som ett brett parti för hela Sverige kan inte all profilerande politik ses eller beskrivas ur det perspektivet. Vi tappade bort det som för många är viktigast - hur fungerar vardagen, hur ser vardagens välfärd ut både den samhällsfinansierade och den kommersiella. Jag menar att en förnyelse av partiet med ny energi måste formulera en intressant och relevant välfärdspolitik som gäller alla delar av välfärden. Det är välfärd om det i en bygd finns en affär eller en bensinmack, det är välfärd om elen blir hiskligt dyr eller inte. Och det duger inte att enbart svara att det där är marknadens bekymmer, för det är också ett politiskt bekymmer eftersom den påverkar möjligheten att bo i olika delar av landet och den påverkar människors upplevelse av välfärd. På samma sätt är det ju viktigt hur kvaliteten i de sociala välfärden utvecklas, hur bra den fungerar och kan anpassas till var och ens behov och önskan och samtidigt vara likvärdigt tillgänglig i hela landet. Vi har inte formulerat några bra svar och här finns en stor utmaning.

Det finns på allianssidan inget välfärdsparti för hela landet idag i människors ögon. Centerpartiet har haft den rollen i politiken, men de gågna åren förlorat en stor del av den trovärdigheten - inget annat parti kommer att ha värderingar för att ta på sig den rollen oavsett vad det säger - frågan är om vi som Centerparti kan och vill det. Jag tror att det är en viktig del av vår utmaning och jag hoppas att det bland de förslag som nu kommer att läggas fram finns ambitioner att lyfta välfärdsfrågorna ur ett brett perspektiv och att vi ska ta tillbaka rollen som ett trovärdigt välfärdsparti för hela Sverige!

3 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Bra tänkt och formulerat.

Anonym sa...

Verkligen underligt det där med politik. Om alla säljer sin röst i Sverige och ja, säg att det råkar vara ett Nazistparti som köper den på Blocket. Då kommer nuvarande regler om "arbetslinjen, kontakta en politiker och bidragsfusk" att omvandlas till "Arbeit Macht Frei i koncentrationslägret, Hitler i bunkern mitt i Centrum och Stockholmsbörsens krasch och hauss för riksdagsbörsens handel med rösträtter". Giltig i 4-5 år och det kan ju vara en utslagsröst. Ja, en prislapp på sisådär 400 000 kr för förlust av sociala förmåner i 4-5 år.De behöver ju inte ens ändra nuvarande lagstiftning. Shit the same vem som regerar och tillämpar skiten.Verkligen trist....ja, verkligen trist om 100 år. Fast vem bryr sig?

Vill du köpa min röst? Håll utkik på Blocket, utländska hemsidor där man kanske främst intresserar sig för Europaparlamentet etc.

Du betalar tågbiljett. Vi möts så pengar kan sättas in på mitt konto samtidigt som dina anonyma röstkort lämnas över till mig och jag röstar åt dig.

Anonym sa...

Låt se nu. Profilering av C i regeringen under förra perioden: Hmm. C fögderi: Höga elpriser som gynnar lekstugan Vattenfall, Tåg som inte går, Ingen verklig regelförenkling för företag, Ingen fiberutbyggnad utanför Stockholm... Tja, listan kan väl bli längre på C-framgångar till konsumenternas fromma? En titt i spegeln behövs nog först.