fredag, november 19, 2010

Att skydda barnen!

Idag redovisar Barnombudsmannen ( se artikel i Barometern) en undersökning av hur tandkliniker, främst Folktandvården hanterar barn som besöker kliniker och där man har god skäl att misstänka att utsatts för misshandel.
Det finns en anmälningsplikt och översikten för hela landet visar att det är alldeles fór få klinikchefer som gör en anmälan till socialtjänsten, trots att de måste/bör ha förstått att allt inte står rätt till. Rapporten visar också att det i Kalmar län uppenbarligen finns en tradition att inte anmäla eftersom man här gör än färre anmälningar till socialtjänsten jämfört med resten av landet. Detta är allvarligt och måste följas upp.

Men detta visar också på behöver av en barnombudsman i landstingets verksamheten. Hade vi haft en befattningshavare med detta ansvar så hade hon eller han redan idag sätt igång ett arbete för att följa upp barnombudsmannens rapport. Därför är det viktigt att när fullmäktige på onsdag behandlar vårt förslag från Alliansen

2 kommentarer:

Elisabeth Tullhage sa...

Men Christer, jag förstår egentligen inte hur det kan vara "tradition" att bortse från anmälningsplikten och inte hur den kan variera geografiskt heller. Hälsn elisabeth

Christer Jonsson sa...

Jag instämmer helt, det kan aldrig få bli tradition eller vana att vända bort ansiktet... men det är uppenbarligen det som sker, sorgligt men sant!