fredag, juli 17, 2009

Vaccineringsdiskussionen fortgår

I Barometern idag fortsätter skrivandet om vaccinfrågan. Det är bra att hela planeringsprocessen rullar på inför hösten. En fråga som är olöst är finansieringen. För min del menar jag att man bör ta ut en avgift av den vuxna befolkningen. Det är rimligt att var och en bidrar till sin egen försäkring mot att få influensan. Men det är viktigt att det blir lika över landet. Det är därför mycket olyckligt och typiskt oppositionspolitiskt att Ylva Johanssson (s) inte kan låta bli utan kräva att vaccineringen ska bli avgiftsfri. Och hävda att staten och arbetsgivarna ska stå för kostnaden. Hon verkar inte komma ihåg det avtal som S-regeringen och det S styra SKL gjord upp om 2006.... att staten skulle stå för pandemigarantin och landstingen för vaccin och kostnaderna som hör samman med det... Mennman glömmer ju så lätt när man ska försöka ta billiga poänger.

Det blir också lite komiskt när tunga företrädare i landstingsvärlden såsom Jonas Andersson i Västra Götaland säger att staten borde betala. Varför ska staten skriva avtal med landstingen om inte de sedan ska fullföljas?? Jag tycker att vi från landstingen borde ha en något mer försiktig ljudnivå i denna debatt. Det borde underlätta förhandlingen med staten att trots avtalet få ett stöd till vaccineringsprocessen.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det är skrämmande hur tydligt det Socialdemokratiska bidragstänkandet finns rotat i ryggmärgen - och då inte bara när det gäller enskilda utan även landsting och kommuner. Vi behöver onekligen ett systemskifte.

Anonym sa...

det är skrämmande om man tror att vuxna i dagens samhälle inte kan vara fattig och inte kan betala vaccin för dem prioriterar mat på bordet så ser det ut i ett alliansstyrt sverige. men som sagt det drabbar ju fattiga de är ju inte dem centerpartiet företräder.