onsdag, juli 08, 2009

DN på villovägar!!

Läser med stigande förvåning dagens huvudledare i DN. När man läser den får man intrycket att man hamnat på Flammans ledarsida. En ledare som tar som utgångspunkt att det är dumt, ogenomtänkt och orationellt att höja tillgängligheten till primärvård därför att sjukvård ska ransoneras är närmast obegripligt på en liberal ledarsida.

Efter att sjukvården i Sverige i gemen och den i Stockholm bl a på DNs ledarsida fått kritik för att den bygger på kösystem så byter man nu fullständigt fot och kritiserar den för att den är för tillgänglig, ja hjälp!

Förvisso är det så att sjukvården kan möta oändliga behov, och det finns en risk att vi som patienter går mer till sjukvården än nödvändigt för att vi oroar oss i onödan eller vill få en infektion snabbt fixad istället för att låta den läka ut. Men svaret på det är inte sämre tillgänglighet i primärvården. Svaret på det är utvecklad sjukvårdsupplysning och mycket tillgänglig primärvård så att vi inte åker till sjukhusen och deras akuter. Dels är de mycket dyrare, men de binder också sjukvårdsresurser i jourer och belastning som kostar mycket och drar pengar från den planerade vården.

I DN´s argumentation finns också en diskussion om att vi står inför allt större prioriteringsbehov i sjukvården eftersom kostnaderna för vården kommer öka allt mer samtidigt som vi som betalar skatt minskar i antal. Det är en fråga som vi efter 2015-2020 måste hantera, men att med det som argument säga till medborgarna nu - 2010 - att vi tänker inte göra något åt bristerna i tillgänglighet utan snarare bibehålla kösystemen är bland det mest korkade jag läst på DN´s ledarsida - skärpning!!

1 kommentar:

Per sa...

Nu är väl DNs poäng snarast att det, oavsett vad man tycker om tillgängligheten (men bara in idiot tycker väl att tillgänglighet är dåligt?), behöver ett bättre fördelningsystem än det som finns idag, så att man inte uppmuntrar onödig och ineffektiv vård.

Det är dock inte lika lätt att kategoriskt raljera över sådana slutsatser, så du är väl ursäktad.