tisdag, december 21, 2010

att lura oroliga

Jag har det senaste året då och då mött patienter i länet som kommit i kontakt med ett labb som gör nya viktiga labbtester som man i den vanliga sjukvården inte gör. När jag har lyssnat till dem har jag förstått att de känt stor tilltro till labbet och varit oroliga för att landstingets sjukvård negligerar deras behov och inte gör moderna tester. Jag har ställt frågor om dessa tester och om det finns skäl för den oro patienterna har känt, oftast har svaret varit att det är ganska osäkert vad dessa tester ger och att det inte är evidensbaserad verksamhet - men patienternas oro har inte stillats eftersom de möt andra doktorer som säger att det är viktiga resultat som de fått och som kan och bör behandlas.

Det lab. det varit fråga om är Scandlab och det är med ilska och oro jag läser dagens DN debattartikel där ett antal välrenommerade läkare med goda argument visar att scandlab i maskopi med några få legitimerade doktorer bedriver en humbug verksamhet som skinnar människor på pengar, skapar läkemedelsrisker för dem som startar behandling och allt på basis av metoder och tester som inte är evidensbaserat eller god praktik. Det sorgliga är att de till och med kan hålla sig undan från kvacksalverilagen trots att det är kvacksalveri de håller på med. Men artikeln väcker för mig några frågor, dels med tanke på den medicinsktekniska utvecklingen med bl a framväxt av allehanda nya tester borde det inte kunna inkluderas i kvacksalverilagen! Dels väcker det frågan om hur socialstyrelsen följer upp legitimerad personals arbete. När vi nu försöker skapa en allt mer patientsäker vård så är det kanske så att uppföljning av dem som har legitimation är en viktig fråga. Med tanke på att den nya patientsäkerhetslagen ändrat förutsättningarna så kanske det är särskilt viktigt att tillsyn även utövas för dem som bedriver fri praktik och kanske inte följer riktlinjer för god vård - det kan jag tycka är en angelägen tillsyn - vad tycker socialstyrelsen? Det kan inte vara så att patienterna, som litar på legitimationen, ska behöva ifrågasätta sin behandlare utan honom eller henne ska man kunna lita på. Tilllsynen måste någon annan stå för - och numera är socialstyrelsen roll väldigt tydlig. Därför bör de nu följa upp frågan så att inte fler patienter luras att behandlas för åkommor de inte har och med metoder som inte är evidensbaserade!

13 kommentarer:

Anonym sa...

jadu herr Johnsson, bara för att några läkare på ett nedvärderande och raljerande vis kallar sina kollegor kvacksalvare betyder inte det att de faktiskt är kvacksalvare. jag har själv valsat runt i vårdcirkusen i drygt tio år men ska inte dra den närmast osannolika historien. jag har slutligen blivit tvungen att själv vända mig till en av dessa "kvacksalvare" i belgien. och nu kan jag jobba halvtid och kommer nog att klara heltid om något år. denna "kvacksalvare" är fjärde generationen "kvacksalvare" (endokrinolog)i sin familj. och hans farfar var med och skapade läran om körtlarna (endokrinologin). faktiskt åker folk från hela jorden till denna "kvacksalvare" för att han är otroligt kompetent och kan leverera resultat. men det är klart att arbetar man på ett svenskt universitetssjukhus har man säkert all rätt att på ett gudalikt sätt uttala sig om vem som är vad och vad som är den absoluta sanningen. än så länge har dessa gossar dock fått vika ned sig i de rättsprocesser som väckts i andra länder mot den typ av så kallade "kvacksalvarna" som det handlar om denna gång. att de påstår att det inte finns vetenskapliga evidens är bara ett bevis på att de inte har orkat läsa på eller förstått ordentligt den forskning som finns inom orådet.

Maja sa...

Att det är så många människor som blivit hjälpta och friska av scandlabs verksamhet, det skiter du fullkomligt, bara du får låtsas att du kan allting. Du borde skämmas!
Dessutom så saknar läkare som inte kan ta till sig forskning om nervgiftet kvicksilver all trovärdighet!
Vi sköldkörtelsjuka är extermt pålästa och vet vad vi vill ha ändå nekas vi och får inte den vård vi kräver. Som vanligt det gäller kvinnor och då sitter det gubbar och raljerar istället för att hjälpa till!
Dessutom är lågdos behandling kortare tid (som detta gäller) bara en risk om du är kvinna, gammal och underviktig (pratat med professor i endokrinologi).
Varför är läkare så ovilliga att till sig ny kunskap och att bevara beprövad erfarenhet.
Jag är glad att jag själv fått pröva lågdoskortison (skaffat på egen hand) trots att det inte hjälpte mig. Det får vara slut på den här förbannade läkarfascismen, vill jag lägga mina pengar på labbprover SKA jag ha RÄTTIGHET att göra det.
Du kan inte allt och vet defenitivt inte bäst!

Hypozombie sa...

Om svenska sjukvården gjorde sitt jobb ordentligt så skulle Scandlab bli överflödigt.

Själv har jag varit sjukskriven i nästan tio år pga hypotyreos, en fullt behandlingsbar sjukdom, som man normalt återhämtar sig ifrån inom ett år. Men svenska läkare har inte lärt sig hur man ställer diagnos, vilket gjorde att jag gick obehandlad i åratal. Att behandla hypotyreos är de inte så duktiga på heller, vilket förlänger sjukskrivningen. Jag är bara en av många som har drabbats av sjukvårdens inkompetens. Detta är en långt mycket större skandal än Scandlabs tester.

Tyvärr skiter både läkare och ni politiker i vad som är bäst för oss patienter. Det är anledningen till att Scandlab existerar.

Hälsosnoken sa...

Hej, många ord blir det, men hur många går inte obehandlande i hypotyreos i åratal - rekordet jag hört om är nio år. Nio års sjukskrivning av tjej i 30-årsåldern som skulle vila sig frisk, fick antidepp m m. Till slut kom en kvacksalvare fram till att hon är hypo, fick mediciner via fight med vården och hon är nu tillbaka. Vad har detta kostat förutom hennes raserade ekonomi, pension och karriär och samhället, vi skattebetalare. Inte en läkare tänkte så långt - depression - kan det vara något annat? Det heter att det är en miljon som kan ha problemet, mer eller mindre uttalat, vad får de för hjälp. Själv vände jag mig till expert i Finland, läkare, men anses också som kvacksalvare. Jag blev "frisk" efter 3 månaders medicinering med naturligt sköldkörtelhormon, men tappade ca 8 månader av mitt liv nästan helt. Jag känner folk som köper via nätet från Thailand då läkarna (mer okunniga/ointresserade/icke-uppdaterade än vi många gånger) vägrar befatta sig med en patient vars provsvar är någorlunda inom referens.
Så nej, jag litar inte på den svenska sjukvården!
Ilskbiggan!

Anonym sa...

Svenska läkare och till och med endokrinologer är pinsamt okunniga om allt annat än diabetes.

Våra referensvärden som använd är inte heller aktuella. En stor uppryckning behövs!

Anonym sa...

Kanske kan det här bli ett upprop från oss sköldkörtelsjuka så att endokrinologerna förstår hur missnöjda vi är den deras sk. vård! Jag tror inte den där Lehthihet begripit hur många sköldkörtelsjuka som faktiskt blir friska på annan verksamhet än deras egen. Skulle jag gissa så rör det sig om närmare hundratusen så därmed finns faktiskt idag en beprövad erfarenhet. Sen är det inte så att alla får kortison, men många får chansen att prova för att se om det hjälper. Det finns många sätta att stötta binjurarna, man får oftast pröva sig fram, det är en individuell behandling. Det är nog därför detr fungerar så mycket bättre än "vanliga vården"

Anonym sa...

Min tilltro till den svenska sjukvården är på ett minimum. Jag har under flera år dragits med ryggont och svår värk och varit hos inte mindre än 11 olika ortopedspecialister, som alla diagnostiserat mig med olika åkommor. Alltifrån Bechterews sjukdom, till Scheuermanns och "vanlig" sträckning av ryggmusklerna. En ortopedspecialist diagnostiserade mig t.o.m. utan att jag skulle ta av mig skjortan, eller att överhuvudtaget titta på min rygg!!
I flera år hade jag förvägrats en magnetröntgen av min rygg, då landstingets läkare ansåg det som "onödigt, då jag inte visade de klassiska symptomen för diskbråck".
Samtliga av dem visade sig dock ha fullständigt fel. Jag gick till en privatklinik och fick en magnetröntgen av min rygg, som viasde att jag hade nio (9) diskbråck, varav sex (6) tryckte hårt på min ryggmärgsnerv.
Jag ligger nu hemma efter en operation då man blev tvungen att steloperera inte mindre än tolv (12) led i min rygg.
Jag är SÅ glad över att det finns privata kliniker, som kan hjälpa där de synnerligen inkompetenta läkarna inom landstingen går bet.
Jag tror i vilket sammanhang som helst mer på den privata sjukvården än den offentliga. Oavsett vad några gnälliga, lågpresterande och överbetalda offentliganställda läkare råkar påstå i en insändare till pressen.

Anonym sa...

Du som är politiker: var medveten om att det är vi skattebetalare som finansierar vården. De av oss som inte får hjälp av den betalar lika mycket som de hjälpta. Några av oss har turen att efter detta ha lite ork och penningar kvar att köpa tester och besök hos vänligt inställda, genuint kunniga och ännu nyfikna läkare. Det är inte rättvist att vi kan få något som inte alla har råd med, men den orättvisan är inte skapad av vare sig Scandlab eller de läkare som tar emot oss. Den orättvisan kan du som är politiker råda bot på! Om landstingen fördomsfritt tar sig an frågan om de endokrina sjukdomarna utöver tex diabetesvården och vården av den hypotyreos man kan hitta med blodtest, dessa vårdtyper fungerar ju utmärkt, ja då kunde troligen många tusen fler kunna rätta sig efter den rådande arbetslinjen, betala skatt, orka med sina barn och bli glada och friska. En hel del kommer inte att botas på detta sätt, men så är det ju oavsett vilka sjukdomar man testar sig för. Du har inte en lätt uppgift, men om du bara vill och läser på detaljerna, så kan du, det är jag säker på.
Med vänliga hälsningar
L Tengelin, Stockholm

Anonym sa...

Oj så mycket ilskna kommentarer du fick. Men du har alldels rätt- Scandlab är en riktigt oseriös verksamhet som ställer till med riktigt mycket bekymmer både genom feldiagnosticering, felmedicinering men också genom att i slutändan är det ändå sjukvården som får stå för den omvända bevisbördan, det kan bli riktigt kostsamt och dyrt men för det betalar inte Scamlab ut några pengar...

Anonym sa...

Är det så förbannat ointressant och hotande att folk faktiskt blir friska av scandlabs verksamhet.
Varför är inte läkarsvärmens fokus på att få kvinnor friska, från sköldskörtelproblem. Som det nu är så hamnar kvinnor på gatan pga av detta och det innebär att ni har blod på era händer!
När vi tar saken i egan händer så blir ni provocerade!

Christer Jonsson sa...

Oj det blogg inlägget skuld jag inte skrivit när jag gick in för jul- landning. Jag ber om ursäkt till att alla som skrivit kommentarer att jag inte svarat. Men med det skrivit står jag fortfarande för det jag skrev i mitt blogginlägg. Att några doktorer utan att bemöda sig om att dokumentera och beforska sin behandling trots att den inte har stöd varken i evidens eller beprövad erfarenhet fortsätter att ge den är inte acceptabelt. Riskerna för patienterna blir allt för stora. Sedan illustrerar många av de kommentarer jag fått att sjukvården misslyckas, och klarar inte att ge människor en behandling som fungerar. Det är sorgligt, men i detta fallet utnyttjas det faktumet av ett företag som inte tar ansvar för sin verksamhet - det är ännu värre!

Unknown sa...

Jag håller helt med om att verksamheten verkar vara ett geschäft, oseriös och ovetenskaplig. Själv är jag och många andra jag känner, helt och hållet nöjda med den traditionella sjukvården när det gäller ärftliga sköldkörtelsjukdomar - sedan decennier tillbaka. Naturligtvis kan andra uppleva det annorlunda, men jag vill ändå framhålla detta som en motvikt till de (mestadels) anonyma kommentarerna tidigare.

Anonym sa...

Ja inte klokt,vad är det som gör att Ni tror att ni har ensamrätt på medicinsk kunskap?Tur att det
finns "kvacksalvare" som bevisligen besitter mer kunskaper
än Ni har.Själv har jag varit sjuk i över 30 år och inte har jag fått nån hjälp eller utredning av den traditionella sjukvården. Idag mår jag bättre tack vare en fantastisk läkare men har lång väg kvar.