onsdag, augusti 26, 2009

Bra uppdrag granskning!

I kväll visade på SVT 1 uppdrag granskning där man beskriver konsekvensen av dålig läkarbemanning. Man visar att socialutskottets ledamöter inte kan HSL och rätten till eb fast läkarkontakt. Dock kan jag ha en synpunkt - landstingen uppfyller inte lagen - men det är riskdagen som bestämmer hur många som ska utbildas. Vi ser nu konsekvensen av att tidigare regeringar och riksdagar inte tagit sitt ansvar.

Att sedan Jämtlands landsting hängs ut är inte så förvånande eftersom det är ett av de mest vänsterrigida landstingen i detta land och där har bristen en politisk orsak.

Min förhoppning är att vårdvalssystemet ska innebära att många av de läkare som nu agerar hyrläkare för att kunna styra sin tillvaro väljer att starta eget och bli en aktör där man formar sitt arbete inom vårdvalet istället. För det kan väl inte vara så att den grupp (läkarna) vi som samhälle satsar så mycket pengar på i utbildning inte vill göra ett ansvarsfullt och professionellt arbete om man kan påverka det och forma det i en egen verksamhet. När vi nu bryter landstingen monopol på att driva primärvård borde många fler ta plats. För det kan väl inte bara vara den rikliga ersättningen som styr valet att bli hyrläkare.

Patienterna har rätt till en fast läkarkontakt - regering - riksdag och landsting har genom årtioenden inte klarat den uppgiften, med ökad läkarutbildning och vårdval kan det finnas ett chans att vi nu löser detta

Inga kommentarer: