onsdag, maj 30, 2012

Ja till sprutbyte!

I förra veckan fick vi informationen om att vi har fått ett antal nya HIV fall i länet (se Östran), sannolikt beroende på att man som missbrukare har delat smutsiga sprutor med varandra. Det är en illustration till varför vi behöver ett sprutbytesprogram i Kalmar län. Därför är det väldigt bra att Kalmar kommun i måndags äntligen tog beslut om att säga Ja till ett program. Tyvärr har denna process tagit lång tid!

Nu är det viktigt att vi får igång arbetet och det är glädjande att smittskyddet på länssjukhuset nu säger att man är på full gång med förberedelser. Jag vet att det finns de som är skeptiska, men det beror på att man som jag ser det anlägger fel perspektiv på frågan. Sprutbytesprogram är ingen drogbekämpningsfråga, det är en hälsofråga. Det gör att de som är fast i narkotika träsket får ett skäl att söka kontakt med vården, för att få rena sprutor, men också för att ta del av grundläggande hälsouppföljning, någon möter dem och kan hjälpa till med hälsan. Dessutom bidrar ett program till att minska smittspridning i samhället. Ibland finns en underliggande ton i debatten om att narkomanen får skylla sig själv, för mig är det en oacceptabel människosyn.

Sedan illustrerar den långsamma processen i detta ärende behovet av att få till en lagändring så att landstinget självt kan fatta beslut om att inrätta ett program, det skulle kortat vår process i Kalmar län med ett år!

Läs oxå GreenJessica, Östran, SR Kalmar

Inga kommentarer: