torsdag, maj 19, 2011

Sorg i glasriket

Idag kom beskedet som ytterligare krymper glasriket och ännu ett hantverk förlorar sin industriella miljö. Det är tyvärr slutsatsen av att Orrefors Kosta Boda nu lägger ner kristallslipningen mm i Orrefors. Tyvärr fortsätter den negativa utvecklingen i glasriket, i varje fall i den del som är industriell produktion och som skapar arbete i vår del av landet.

Jag förstår bolagets resonemang att man inte kan bedriva verksamhet som inte är lönsamt över tiden. Men det illustrerar ju också att man inte lyckats produktutveckla inom denna del av produktionen, och det bär företaget ett stort ansvar för. Och jag kan ju inte låta bli att undra över vad det blivit av med alla de stora satsningar på nya exportmarknader som New Wave skulle bidra med när man köpte Orrefors Kosta-Boda, det verkar mest ha blivit hotell och köplada i Kosta. Det känns varken framtidsinriktat och tillräckligt!

Se Barometern, SR Kalmar, Östran, DN, SvD

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är svårt att kämpa mot konjunkturen. Ännu svårare verkar det vara att kämpa mot tröga kommunpampar i Nybro kommun. Det fanns färdiga planer för stora investeringar i Orrefors - men i motsats till Lessebo kommun agerade Nybros politiker trögt och faktiskt ganska företagarfientligt. Skyll inte på New Waves goda avsikter, titta istället på världsmarknaden OCH hur politiker lever upp till sitt prat om att gynna företagsamhet.