måndag, april 11, 2011

Äntligen förslag om korrigering!

Idag presenterade företrädare för Allianspartierna att sjukförsäkringen ska korrigeras och rättas till (se DN, Expressen, SvD), äntligen! Det är på tiden att man nu förändrar så att de brister som funnits rättas till. Om det räcker kan man inte avgöra på det som presenterats idag, men det hoppas jag.
För mig har det varit oacceptabelt att allvarligt sjuka fått slåss för sin rätt till sjukpenning och att människor med funktionshinder plötsligt blivit utan försörjning.

Jag är glad för att man nu dels tydligt markerar att man ska kunna ta individuella hänsyn, vilket minskar risken för den fyrkantighet som nu funnits i tillämpningen av sjukförsäkringen. Jag är också glad över att de många funktionshindrade som hittills riskerat ställas utan försörjning kommer att kunna få det på ett rimligt sätt. Det är bra att Alliansregeringen nu lyssnat på den kritik som företrädare för Centerpartiet och andra riktat mot upplevda brister i sjukförsäkringsreformen.

3 kommentarer:

JonasE sa...

Som vanligt så bommar Alliansens företrädare en av det viktigaste problemen med dagens sjukförsäkring: FK bedömmer arbetsförmåga mot fiktiva arbeten, men sjuka och AF måste ju utgå från de arbeten som verkligen finns, för det borde väl vara verkligheten som gäller??.
Så länge som man inte kommer tillrätta med denna motsägelsefulla situation, så kommer man aldrig att får ordning på sjukförsäkringen!!.

Sen så skall nog inte centern klappa sig allt för hårt på axeln för kritik mot sjukförsäkringssystemet!!, när man var med och applåderade igenom detta från början!!.

Christer Jonsson sa...

Tack för synpunkten! Nej varken jag eller någon annan centerpartist klappar oss på axeln mer än i ett avseende och det är att vi sedan problemen med sjukförsäkringen blev väldigt tydliga har varit noga med att säga - det måste förändras. Jag tycker fortfarande att reformen i grunden är riktig, men det blev inte helt rätt.

Vad gäller arbetsbegreppet har du ju på ett sätt rätt, men oavsett om du är sjuk eller frisk så är det ju så att din arbetsförmåga ska tas till vara och det har både samhället och jag som enskild ett ansvar för.

JonasE sa...

Ett av grundproblemen är att reformen/försämringen utgick från att det var en massa fuskare i sjukförsäkringen, men när nu fusket visat sig marginellt(0,04%), eller som Axén sa"1 av 5 med sjukersättning har fuskat till sig denna", men FK:s granskning visade på 1 av 5000 ( "lite" skilland..eller??).
Har man gjort en reform på så felaktiga grunder, så är det väldigt svårt att komma rätt!!.

Självklart skall en arbetsförmåga tas tillvara, men finns den arbetsförmågan eller inte??.
Skall det vara som en FK handläggare sa: "om man inte är helförlamad så kan man arbeta", är det lönt att formligen jaga ut ett fåtal sjuka med tveksam arbetsförmåga, när vi har så hög arbetslösehet bland friska och ungdomsarbetslösheten på detta dessutom!!.
Det är ju problemet när FK utgår från teorin och AF från verkligheten, eller som en AF handläggare sa: "vi kan inte trolla med knäna" = Af har inga jobb!!, dom förmedlar de som finns i verkligheten.
När skall verkligheten gälla även för regeringen??.