torsdag, april 28, 2011

Ännu ett hål i välfärden avslöjat!

I den politiska debatten förs hela tiden diskussoner om hål i välfärden, ibland rätt - ibland mindre rätt. I en debattartikel på SVD Brännpunkt redovisar SKLs ordförande Anders knape en studie som förbundet gjort av dem som är sjukskrivna eller utförsäkrade med försörjningsstöd. Studien visar två intressanta och väldigt viktiga saker:
1)de som utförsäkrats är en väldigt liten del av dem som har försörjningsstöd från kommunernas socialtjänst. Det är mindre än 1% och kostnaden för dessa är så begränsad att den inte kan förklara gon kostnadsökning i kommunernas socialbudget.
2)det finns en grupp på närmare 20% av dem som har socialbidrag som är sjukskrivna, men som inte har någon ersättning från sjukförsäkringen beroende på att de har aldrig i de flesta fall haft ett jobb. Detta är en grupp med yngre människor som i många fall har psykiska sjukdomar.

Detta är en sorglig sanning som avslöjas. Det är inte något nytt utan har funnits länge och det är människor som samhället övergivit. De får ingen rehabilitering och lever på väldigt små marginaler och med försörjningsstöd väldigt länge - kanske livslångt!

Detta ät inte acceptabelt, här behöver kommuner och stat gemensamt hjälpas åt för att forma stöd och vägar tilö ett arbetsliv. Av studien framgår att Försäkringskassan och AF erbjuder inte dessa människor något stöd. Sorgligt!

Välfärden har sina revor - här är uppenbarligen en som leder till långvarigt utanförskap!

Inga kommentarer: