måndag, februari 20, 2012

Vi kan vända trenden!

Idag publicerar SCB befolkningssiffrorna för länet och landet under 2011. De visar ånyo att Kalmar län fortsätter att krympa sin befolkning. Nu kommer många dyka upp och säga att det är synd om oss och det är infrastrukturens fel och det är statens fel och någon kommer säga att detta får landshövdingen fixa... Men sanningen är brutalare än så!! Vi kan vända trenden själva om, vi beter oss som våra grannlän, dvs utvecklar mottagandet av invandrare. Jag har skrivit det förut och det förtjänas att skrivas igen, om vi tar emot lika många invandrare som Kronobergs län gör så skulle 1000 fler personer flyttat till länet och viu skulle haft en befolkningstillväxt på knapp 600 personer. Det hade dessutom varit personer i förvärvsarbetande ålder så det hade påverkat vår demografi i rätt riktning.

Om man gör en annan jämförelse för Kalmar kommun så hade man vuxit med ytterligare 125 personer om man relativ Växjö tagit emot lika många invandrare. Eller om man tar min hemkommun Emmaboda och jämför med Uppvidinge, som är ungefär lika stort så tog Uppvidinge to emot 303 invandrare Emmaboda 59. Jag kan fortsätta dessa jämförelser.
Poängen är att befolkningsfrågan kan påverkas av kommunpolitiken genom ett mer ambitiöst invandrararbete, byggande av bostäder och ett fokus på att attrahera våra nybyggare. Kalmar läns kommunpolitiker har frågan i sin hand - frågan är hur länge det dröjer innan åtgärder börjar vidtas?

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha Typiskt Centerpolitik

Problemet med den minskande befolkningstrenden är att det inte finns några jobb... Problemet med våra "Nybyggare" är att de inte vill jobba... Om vi då ökar invandringen så har vi en dubble loose situation... Vi förlorar skattepengar i form av att folk flyttar och vi förlorar ännu mer pga folk går arbetslösa. Vi kan bara ta och titta på Malmö. Så mycket nybyggare och ändå så går staden miljarder i back varje år.