måndag, juni 04, 2012

berg och dalbana i opinionen

Idag presenteras SCB sk stora undersökning. Den illustrerar mer än väl det udda politiska år vi har haft och vilken effekt Juholt hade på det socialdemokratiska partiet. Socialdemokraterna närmar sig nu de nivåer man hade 2008 innan finanskris, valrörelsen 2010 och Juholt. Ser man till utvecklingen så är det väldigt många väljare som kommit tillbaka från sofflocket. Inget av detta är att förvånas över. Socialdemokraternas berg och dalbana är en tydlig illustration av hur rörliga väljarna är och hur lätt man kan försvinna, men också komma tillbaka. Hur det blir nu, vet inget, men att det skulle säga något med säkerhet om valet 2014 - det tvivlar jag på starkt.

Det är också så man hissnar när man ser hur SR Kalmar respektive Västervikstidning blåser på siffrorna för Sossarna i Kalmar län, trots att det är bygger på 115 svarande och väldiga osäkerhetsmarginaler. Då tänker någon han är bara sur för att det inte är bra siffror för Centerpartiet. Kan man tro, för det är inga bra siffror, men min slutsats är att vi kan få ytterligare en dålig mandatperiod eller finns stora möjligheter att gå loss. Men min irritation är mer att media inte bättre kollar historia och låter S företrädare breda ut sig om andra partier.Det hade ju varit intressant att hört vad de sa när man var nere runt 20 % för mindre än ett halvår sedan och vilka bestämda slutsatser som då presenterades.

Opinionssiffror är endast en termometer och som sådana ska de oavsett riktning betraktas med skepsis, för oss som det går illa för just nu är det en varning - men i vårt fall kände vi till den sedan ett bra tag. SCB innehåller ingen ny info utan berättar bara det vi visste....!

Inga kommentarer: