tisdag, mars 08, 2011

Vi säger nej, men saboterar inte

Igår tog kommunfullmäktige i Emmaboda beslutet att ge borgen på sammanlagt 34 miljoner för investeringar i Boda. Jag och hela Alliansen och Vänsterpartiet sade nej till denna stora satsning. Orsaken var bristen på riktiga underlag, det faktum att det är för mycket pengar att investera i en verksamhet utanför de kommunala kärnuppgifterna samt inte minst att det är ett högrisk projekt som mycket troligt kommer kosta skattebetalarna mångmiljonbelopp i framtiden.

Det var en intensiv diskussion igår och KS ordförande fick mycket kritik. Jag är övertygad om att hon tyckte att den var för frän. Det anser inte jag eftersom hon har huvudansvaret för beredning av ärenden och ger tjänstemännen förutsättningarna för arbetet. När inte underlag finns, när det hela tiden blir extra ärenden, när kostnaderna skenar - då är hon huvudansvarig och får ta det ansvaret.

Vi skulle från oppositionen kunnat sabotera detta ärende helt, Vi kunde överklagat den olagliga upphandlingen, vi kunde igår använt minoritetsåterremiss etc. Men inget av detta har vi gjort eftersom vi respekterar det demokratiska ansvaret och beslutsfattandet och sabotage kunde lett till ännu högre kostnader för medborgarna. Vi ska inte bidra till att förstärka de kostnader som sossarna redan åsamkar medborgarna. Därför är det med viss bedrövelse jag hör hur KS ordförande uttalar sig i Smålandsnytt där hon utgjuter sig över oppositionen och vårt nej och säger att " nu kommer de säkert vilja vara med när vi ska utveckla Boda ", som om vi inte borde hävda vår demokratiska rätt att försöka medverka och påverka projektet framöver.

När nu detta olyckliga beslut är fattat så handlar det om att försöka minimera kostnaderna och riskerna för medborgarna, därför tror jag alla vi som röstade nej vill att detta ska lyckas och vi kommer fortsätta att bevaka hur skattebetalarnas pengar används och försöka minimera deras risker!

Se Smålandsnytt, läs Barometern, Östran, radio Kalmar!

Inga kommentarer: