fredag, april 13, 2012

lika vård = ambulans norra öland

De senaste månaderna har det varit en intensiv diskussion om ambulansverksamheten på norra Öland. Sakläget är det att när den sk Löttorpsambulansen övergick till landstingsdrift för något mer än ett år sedan var det med löftet att det skulle bli en verksamhet där personalen fick rimligare arbetsförhållanden. Vidare att de skulle kunna rotera sin tjänst till bl a Borgholm för att kunna upprätthålla sin kompetens. Men av detta har blivit intet så här långt. Jag har engagerat mig för detta eftersom det är en orimlig lösning och dessutom ännu ett uttryck för ojämlik vård i länet. Vi har från Allianspartierna gjort ett antal försök att påverka majoriteten och stötta personal och medborgarna på norra Öland.

I början av denna veckan var vänstergänget och träffade ambulansfolket och Ölandsbladet skriver intressant från mötet. Där framgår det att även de tycker att man måste lösa frågan, men skyller ifrån sig på tjänstemännen. Här talar majoriteten med Anders Henriksson och Lena Segerberg med kluven tunga. Ena dagen säger det att förvaltningarna och tjänstemännen måste hålla budget, men när de försöker göra det får de skulden för att de inte löser Löttorpsfrågan som sannolikt kostar en del. Det är ett mindre grant spel! Nu har vi från Allianspartierna öppnat en möjlighet för majoriteten att visa att man tar frågan på allvar och tagit ett politiskt initiativ som innebär att förslagen som finns ska komma upp i arbetsutskottet, så att vi sedan kan ge grönt ljus. Frågan är nu om det var tomt prat vid besöket i Borgholm eller om man står fast vid sin åsikt att det behöver bli en riktig jourambulans i Löttorp.

Dessutom när Löttorp är löst finns det några till som fortfarande lever med en gammal lösning, dvs 5 minuter till utryckning - vore det inte bra att klara hela alltet på en gång?

Inga kommentarer: