Idag har riksdagen röstat om en ny lag för sjukvård till asylsökande flyktingar. Detta beslut ändrar inget i det förhållanden som gäller idag utan befäster enbart det som skötts via avtal mellan staten och landstingen.
Dock har den rört upp en viktig diskussion som rör papperslösa flyktingar och andra som är i landet på mindre laglig grund. Där har företrädare för mitt parti hamnat i en position där man tappar det mänskliga - etiska perspektivet och argumenterar emot att man som individ ska ha rätt till akutsjukvård oavsett om man kan betala eller ej!!
Jag tycker att det i enlighet med de konventioner Sverige skrivit under och hälso-sjukvårdslagen är självklart att man ska ge alla sjukvård utan att fråga om man kan betala för sig. Det faktum att polisen inte klarar av att avvisa dem som inte får asyl beviljad eller att människor kommer till Sverige och svartjobbar och inte blir fångade av polisens garn, kan inte vara ett argument för att när behov uppstår så har man inte rätt till sjukvård.
Grundregeln måste vara att är man i Sverige och blir akut sjuk då har man laglig rätt till vård och det ska inte behöva ifrågasättas. Nu håller vi på att få en situation där riksdagen utreder och fattar beslut om en sak och alla landsting tillämpar något annat i praktiken. För det är verkligheten, i allt fler landsting fattas nu beslut om att ge samma sjukvård till alla oavsett situation till den som är i behov. Då blir utredning och riksdagsbeslut bara skenbeslut, det vore bättre om riksdagen står upp för mänsklig rätt! Problemen i migrationsolitiken och på arbetsmarknaden ska inte åläggas sjukvården att hantera!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
håller helt med dig!!!
Skicka en kommentar