onsdag, november 05, 2008

Obamanight

Oj vilken natt. Sov till 02.40, vaknade av att min ena dotter smsade: är du vaken.... svarade att jag precis skulle vakna för att följa valet i USA precis som hon gjorde. Vi är lite konstiga i familjen för senare, efter kl 4 visade det sig också att sonen också väckt sig och följde valet. Men det var det värt. Det blev en historisk natt.
Det var rörande att se Jessie Jackson gråta när han insåg vad som var på väg att hända. Att det han och andra svart ledare ägnat ett liv åt och några också förlorat livet för nu var ett faktum; Du kan nå det högsta ämbetet i USA även om du är svart, din hudfärg hålls inte emot dig utan du blir bedömd som den människa du är och om du kan ha kapacitet att göra jobbet. Amerikanska folket ( de som väljer att rösta) kom igår till slutsatsen att Barack Obama kan leda landet. Jag både tror och hoppas att de har rätt. Det var också rörande att höra Mccain i sitt sista tal vara så ödmjuk och så generös. Det ´kan inte vara lätt att vara stor människa i en sådan här förlust, men han visade att han är det, fantastiskt.

Barack Obamas segertal var utmanande, han vågade vara tydlig med att det kommer att ta tid att åstadkomma "change" och att det är bara tillsammans man kan utveckla USA inte genom att dela det. USA har levt med en väldigt delad politisk debatt under nästa 40 års tid kanske kan man ändra på detta nu. Men det kräver något av alla politiska aktörer, men det ställer också krav på att det engagemang som valkampanjen skapat nu kan omvandlas till en politisk energi för att åstadkomma en annan samhällsutveckling i vardagen. Däri ligge Obamas utmaning och den nya demokratiska kongressen. Hoppas de orkar med det!

Efter att ha hört Obamas tal var det lite svårt att sova en timme innan den svenska politiska vardagen skulle börja med vice ordf konf. Men det gick. Det var en historisk natt - fantastiskt att få följa den!

Inga kommentarer: