Idag kom äntligen de olika rapporterna om förlossningsvården i länet. I denna lilla kommentar ska jag enbart skriva om den som det sk ledningsbolaget har gjort för landstinget. Avsikten med deras arbete var att utifrån granska hur förlossningsverksamheten fungerar och om den i alla led håller de kvalitetskrav som medborgarna har rätt att ställa.
Döm om min förvåning när jag läser rapporten och konstaterar att bolaget har gjort enklast möjliga konsultrapport, men bortsett från alla kvalitetsjämförelser som kan göras. I inledningen av rapporten görs vissa jämförelser vad gäller kostnader, personal mm. Dessa jämförelse gör man med Kronobergs län. Varför det?? Det kan inte vara för att man i Kronoberg har väldigt bra resultat i sin verksamhet, för det har de inte enligt de kvalitets jämförelser som görs i kvalitets arbetet Öppna jämförelser. Snarare är det så att Kronoberg har svaga resultat. Nej skälet torde vara att Ledningsbolaget under förra året gjorde ett arbete åt Kronobergs landsting kring förlossningsvården, så siffrorna fanns väl redan i datorn.
När jag sedan läser vidare så görs inga jämförelse med de landsting i landet som har bäst resultat i förlossningsvården och har haft över en längre tid. Det innebär att man inte tar vara på tillfället att lära av dem som är bäst, det enda som görs är att man kollar om verksamheten i huvudsak följer de rekommendationer som finns från socialstyrelsen, och enligt rapporten från ledningsbolaget gör man det. Men sedan kommer slutsatsen: Om man räknar på det så kan man förklara alla dödsfallen föregående år med slumpen eller om man så vill otur.
Det märkliga är att det svaret måste vara giltig i många år eftersom det inte är mer 4 eller 5 år sedan man från verksamheten gav samma svar efter en revisionrapport och slumpen måste vara väldigt träffsäker på kalmar län eftersom vi år efter år har mindre goda resultat när vi jämför oss med övriga landsting. I min värld borde slumpen inte missgynna oss år ut och år in, men det verkar den göra. Än mer underlig blir ledningsbolagets rapport när man tar del av socialstyrelsens kritik som också presenterats idag. Där de skriver att av de 11 lex maria anmälningarna som gjort så är det så att i 4 av fallen var spändbarnsdöden sannolikt undvikbar. Det betyder att vår kvalitet inte räckte till och att det finns viktiga saker att förändra. Men ledningsbolagets rapport ger ingen hjälp för det arbetet! Min slutsats är att ledningsbolaget bör inte få betalt och bör inte användas i fortsättningen i landstinget.
Min andra slutsats är att vi måste starta en process där vi i kalmar län systematiskt försöker lära av dem som över tid har bättre resultat än vad vi har haft under många år. Då kommer det något gott ur detta, som för både personal och föräldrar är väldigt tragiska händelser.
Kortare antibiotikakur biter på bakterier i blodet
10 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar