fredag, juni 13, 2008

debatten inför fullmäktige

De senaste dagarna har jag skrivit i tidningarna om två frågor som känns angelägna inför fullmäktige nästa vecka. Det finns ju inget skäl att undanhålla blogg läsaren dessa så här kommer de:

Varför ska den som har längst resa vänta längst?

Den som är sjuk och som har behov av att ta sig till något av våra sjukhus kan nyttja sjukresor när inte andra alternativ kan användas eller när man är för sjuk. Ett av de absolut vanligaste samtalsämnen jag möter när jag besöker olika delar av länet är varför man ska behöva åka så många omvägar och varför man ska behöva vänta så länge i samband med sin sjukresa. Nu har majoriteten i landstinget gjort en s.k. översyn av reglerna och en del blir bättre, men fortfarande kommer det vara så att den som bor längst bort kommer att riskera att behöva vänta längst. Vad är det för rättvisa i det? Det räcker inte med att man ska tillbringa lång tid på vägen man ska dessutom riskera att få vänta upp till 4 timmar per tillfälle som man ska besöka något av våra sjukhus. Det är inte en acceptabel ordning. Därför har vi tillsammans med övriga Allianspartier föreslagit att väntetiden över en dag ska maximalt kunna vara 2 timmar, så att man som sjuk inte ska drabbas av uttröttande väntetider utöver en lång resa. På landstingsstyrelsen röstade vänstermajoriteten ner vårt förslag. Men chansen finns fortfarande att på landstingsfullmäktige bifalla vårt förslag. Jag vill nu utmana de socialdemokratiska ledamöterna från bl a Öland, Hultsfred och Vimmerby att driva frågan för medborgarnas skull så att man inte straffas för att man bor längst bort från våra sjukhus.


Och nästa kommer här:


Satsa på vindkraft miljöpartiet!

I landstinget pågår sedan en längre tid en process mot en bättre miljöanpassning av verksamheten och minskad klimatpåverkan. Kommande vecka ska landstinget ta nästa steg och fatta beslut om vilken typ av elproduktion som ska stimuleras. Landstinget är en ganska stor köpare av elkraft och tillsammans med andra offentliga köpare så kan vi påverka utvecklingen av ny elkraftsproduktion. Därför är landstingets beslut av betydelse eftersom det har en påverkan på hur man ska bidra till en klimatomställning.

Det är därför oerhört förvånande att landstingsmajoriteten med miljöpartiet som en del har valt bort vindkraftsproduktion i sitt förslag. Särskilt som miljöpartiet i alla andra lägen betonar vikten av att vara så klimatvänliga som möjligt så när man nu har ansvar och möjlighet att vara det så väljer man istället att prioritera vattenkraft.

Vattenkraft är en bra och hållbar form för elproduktion, men den är inte sådan att den kommer att växa i betydelse framöver i någon stor utsträckning. Om man inte vill bygga ut de återstående nationalälvarna, och det kan väl ändå inte vara miljöpartiets mening, eller?

Om en vecka fattar landstingsfullmäktige sitt beslut och jag vill nu uppmana miljöpartiets medlemmar att påverka sina två företrädare i landstinget. Genom att förmå dem att ställa sig bakom ett beslut att landstinget ska köpa s.k. Bra Miljöval el som innebär att vi också kommer att använda vindkrafts el så kan vi göra skillnad, inte vill väl Miljöpartiet stoppa en sådan utveckling?



Blir intressant att se om Vänstergänget tänkt till inför fullmäktige eller om man låtsas som om ingen annan dvs oppositionen har någon förslag som är värt att följa!


Inga kommentarer: