torsdag, mars 06, 2008

rundtur eller effektiv sjukresa

På fullmäktige i förra veckan hade vi från Alliansen ställt frågor om den då pågående utredningen om sjukresorna. Bakgrunden är den att vi från Alliansen fick igenom ett beslut om att en genomgång av hur sjukresorna fungerar ska göras utifrån ett medborgarperspektiv, samtidigt som landstinget försöker skapa modeller för att fler sjukresor går via kollektivtrafik.
Vid fullmäktige vägrade majoriteten ha åsikter om det underlag som fanns i utredningen, svaret var att det är inte färdigt, vi väntar och ser osv. Man rymde från ansvaret.

Igår kväll fick jag materialet inför nästa au, vad finns då med där - jo en sk utredning om sjukresorna ur ett medborgarperspektiv. Det utredningen innehåller är att den vill lägga fast garantier för hur långa väntetider som medborgarna ska tvingas acceptera - som längst.... Men det finns inte en rad om hur sjukresorna fungerar, hur mycket rundturer vi har, eller vad reglerna som man föreslår kan innebära för de medborgare som bor i inlandet. Det enda man kan konstatera är att den som bor i inlandet, långt från våra sjukhus ska alltid ha sämsta villkoren i väntetider.

Jag är bekymrad över att man tar så lättvindigt på medborgarperspektivet. Med det uppdrag som fullmäktige gav så hade det varit rimligt att starta en genomlysning med samtal med handikapporganisationerna, göra en utvärdering bland dem som reser med sjukresesystemet och därefter funderat på vilka förändringar man bör göra. Inget av detta är gjort!! Jag förutsätter att majoriteten accepterar ett krav från oss att skicka tillbaka utredningen för ett rejält omtag så att man gör det som landstingsfullmäktige begärt!!

Den nyfikne kanske undrar vad det är som föreslås. Jo det är att den som bor längst bort ska kunna få vänta tre timmar före ett besök och tre timmar efter ett besök för att kunna hänvisas till att åka med kollektivtrafiklösningar. Det innebär att ett vårdbesök som kanske tar 20-30 minuter kommer i praktiken ta en hel dag. Det verkar inte rimligt!! Och det är en bestraffning av dem som bor längst bort från våra sjukhus.

Nu är det upp till majoriteten att bekänna färg, hoppas de ställer sig på medborgarnas sida.

Inga kommentarer: