fredag, februari 22, 2008

läkarrekrytering - nu kryper det i majoriteten

I Barometern kan man konstatera att hyrläkar antalet växer i primärvården. Skälet är både positivt och negativt. Man gör allt från primärvården för att upprätthålla tillgängligheten, men man lyckas inte att rekrytera nya läkare till länet. I Barometerns redovisning finns en annan intressant sak, orterna som primärvården har vakanser på är inte desamma som har varit tidigare.
I Nybro har vi genom politiska beslut och läkarinitiativ fått bra kompletterande fria vårdenheter, den senaste vårdcentralen Astrakanen och därför saknas det bara en läkartjänst i Nybro. Det är en stor framgång som visar att när landstinget kombinerar insatser att öppna upp för mer fria etableringar från vårdenheter och arbetar med att utveckla och rekrytera till den egna vårdcentralen så kan man lyckas. I Högsby är man numera fullbemannade i Hultsfred i det närmaste och snar kanske även i Emmaboda, men samtidigt är det växande brister vid ett antal av våra stora enheter i kalmar och oskarshamn. Frågan är vad det står för? Så trots att primärvården lyckas med rekryteringar så uppstår nya hål på andra ställen.

Min övertygelse är att primärvården skulle må bra av en friare etableringsrätt. Det vårdteam som på egen hand etablerar en verksamhet flyttar inte iväg från sin verksamhet, utan tar ett långsiktigt ansvar, därför är friare etablering i primärvården en möjlighet till bättre läkarkontinuitet och hög tillgänglighet. Det visar också erfarenheterna från det sk Vårdval Halland.

Frågan är då om den politiska majoriteten i landstinget i Kalmar län tar intryck. Inget talar för det. För dem är det bara offentliga lösningar svaret och just nu stavas det rekrytering av polska läkare. Det är säker bra, men det är sorgligt men inte förvånande att man är så enögda i sitt tänk.
Detta blir säkert ett debattämne på landstingsfullmäktige på onsdag

Inga kommentarer: