fredag, september 05, 2008

Regeringen överraskar positivt

I SKLs sjukvårdsdelegation har vi det senaste året hört bl a Henrik Hammar lyfta ideen om att man borde skapa en stimulans för att landstingen ska klara vårdgarantin bättre. Idag redovisar regeringen att man lyssnat på denna önskan och inför en sjukvårdsmiljard som ska stimulera till en förbättrad tillgänglighet i vården, utmärkt!! Men vad händer då... Jo då dyker de upp som inte klarar vårdgaranti och säger det är orättvist, pengarna borde gå till de som inte klarar vårdgarantin. Men det bygger på helt fel föreställning. Det är inte i huvudsak resursbrist som gör att människor får vänta, det är brister i organisation och inställningen att det inte är viktigt som gör att tillgängligheten brister.
För att ta ett exempel, när vi i kalmar län genomförde det stora struktursparet så trodde vi nog att det skulle slå på tillgängligheten, men det gjorde det inte! Orsaken var att landstingets medarbetare och chefer hade insett betydlsen av att klara tillgängligheten, arbetade systematiskt med att organisera sig så att man klarade tillgängligheten och insåga att det fanns e förväntan hos medborgarna att vi ska ha en tillgänglig vård i länet. Men man fick i princip inga pengar för att klar detta, snarare mindre. Det finns många studier som visar på samma erfarenheter att det är arbetsorganisationen som är bristen inte mängden resruser. Därför är det smart att skapa ett system som belönar de landsting som klarar av att utvckla sin organisation och hålla vårdgarantin till medborgarna så att de som ännu inte klarar det kan lära av dem som gör det!
I en liten bloggkommentar kommenterar Anders Henriksson ls ordföranden sjukvårdsmiljarden, han är så klart kritisk... Han har gnällt länge på att regeringen inte stasar på sjukvården ch landstingen. Men när nu regeringen gär det möjligt för kalmar län tt få nya resurser till vården så klagar han istället. Men det kanske är så att han är rädd att han inte klarar uppgiften att förbättra tillgängligheten i vårt län och att vi därför inte kommer få del av pengarna... då är det bättre at redan nu börja skylla misslyckandet på någon annan. Anders upp med hakan, visst ska länsinvånarna i kalmar län få bättre tillgänglighet oh landstinget därmed ännu bättre resurser. Jag inser att du aldrig kommer säga att det var bra av alliansregeringen, men vården i kalmar län kommer ha nytta av det om bara du sköter ditt!!

Inga kommentarer: