torsdag, april 22, 2010

Framgångsrik ekonomisk politik

Är idag på SKL möte i Stockholm. På förmiddagen hade vi en redovisning av det ekonomiska läget. Det är rätt intressant hur läget har svängt på ett år och hur prognosmakare kan ha fel - väldigt fel. För ett år sedan beskrevs utvecklingen de närmaste åren som väldigt svarta. BNP utvecklingen skulle bli väldigt dålig, arbetslösheten skulle gå upp emot 12 %, skatteutvecklingen skulle bli negativ osv.

När man nu tittar på hur det blivit visar det sig att man var alldeles för negativ, förvisso har BNP utvecklingen varit dålig - 2009, men vänder uppåt snabbt redan i år. Arbetslösheten blev inga 12% utan har nu vänt ner strax över 9% och antalet arbeten på marknaden ökar nu. (Läs Anders W Jonsson om detta) Skatteutveckling är nu mycket positivare för de kommande åren. Men varför blev det så här?

Chefsekonomen för SKL gav följande svar. Det handlar om att finanskrisen slog stenhårt mot delar av tillverkningsindustrin, men inte alls så hårt mot resten av näringslivet. Varför inte det, jo Alliansregeringens ekonomiska politik med skattesänkningar och extremt låga räntor har hållit uppe verksamheten i hemma ekonomin och tjänstenäringarna. De väldigt stora konjunkturstöden till kommuner och landsting har gjort att minskningen av arbetstillfällen där har undvikits. Eller som han sammanfattande: Där ser man vad en tydlig och stark ekonomisk politik kan innebära!!

1 kommentar:

Niklas sa...

Vi hade dessutom EU:s minsta underskott 2009 - endast 0,5%. 22 av 27 EU-länder hade mer än 3% i underskott, vilket enligt reglerna är max. Flera länder hade över 10%.

Alliansen driver en sund och klok finanspolitik!