söndag, april 25, 2010

De röd-grönas riktning - vem styr?

Förra veckans besked, dels om Förbifart Stockholm - som var ett ickebesked - de röd - gröna har ingen gemensam politik för infrastruktur, dels de spruckna presskonferenserna runt om i Sverige där man gemensamt skulle presenterat sin förslag - dessa ställdes in eftersom man var överens om att  man ännu inte har någon gemensam politik om infrastruktur. Hur dessa förhandlingar slutar vet vi inte, men det kanske blir fler folkomröstningar som ska göras!

Men alla dessa turer gör ju att man måste fundera på vem som leder de röd-gröna och i vilken riktning de går! I SvD finns idag en artikel från MP´s valupptakt i Stockholm. Där framhåller Maria Wetterstrand att det är av ren omsorg om bilisterna som man vill höja kostnaderna för att köra bil så att inte prishöjningarna på bensin och drivmedel blir en överraskning framöver. Man må säga att det är en väldigt udda argumentation och säger något om den utvecklingspessimistiska syn MP drivs av. Istället för att prioritera introduktion av nya drivmedel och istället för att stimulera inköp av miljöbilar och utveckling av nya lösningar för bilen så väljer man att skinna bilisterna på pengar. Märkligt!
Det som är än mer märkligt är att den vanligtvis utvecklingspositiva socialdemokratin fallit i denna grop och låter det utvecklingspessimistiska partiet MP bestämma. GP har en väldigt intressant betraktelse kring detta som jag tror är korrekt. Mona Sahlin har visat i fallet Förbifart Stockholm att hon tillåter en minoritet bestämma infrastrukturen kring Stockholm, som är avgörande för hela landet och det kommer göra att vi får se fler situationer där hon får ge vika för minoritetsintressena i den röd-gröna alliansen. Det är sorgligt men inte överraskande att Mona går i en "god" s-tradition, där det viktigaste är inte politiken utan makten och det är den MP och V ska ge henne, hoppas hon. Risken är ganska stor att väljarna nu har genomskådat henne.

Läs gärna DN debatt artikeln av Åsa T och Sten N oxå! Eller Peter Wolodarskis utmärkta  DN krönika idag om frihet kopplat bl a till bilen och hur vi ska styras framöver.

1 kommentar:

Mikael Börjesson sa...

Ännu märkligare är väl att Centern är så lättstyrda och viljelösa att de lämnar kärnkraftsmotståndet.
Man kan lätt konstatera att i Centern är det inte Centern som styr i alla fall!