lördag, februari 27, 2010

Vårdvalet i sosse beskrivning

"Robert Uitto säger att han är djupt missnöjd med hela vårdvalssystemet.
– Det är bara skräp och det ställer bara till elände."

Så uttrycker sig den ledande socialdemokraten i Landstinget i Jämtland i en intervju i ÖP. Jag kunde förstått hans synpunkt om han ledde ett landsting med bra nivå på fast läkarkontakt, hög kontinuitet i primärvården och väldigt nöjda patienter - men så är det ju inte! Då är det märkligt att han är så rädd för att patienterna ska få välja, att nya vårdgivare kan öppna och öka tillgången till läkare och en fungerande primärvård. Men visst ja glömde det - för socialdemokraterna är ju inte patienterna det viktigaste utan att verksamheten bedrivs i offentlig regi det viktigaste. Vad gör väl det att patienterna för dålig kontinuitet bara stafettläkaren  anställs av landstinget, det är väl så Robert Uitto tänker!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och bara det är privat så är det bra eller? vem är det valfrihet för patienter eller läkare som kan välja vilka patienter och diagnoser som är dem mest lönsamma resten få offentliga ta hand om Men skattepngar ska dem ha.

Mats sa...

Det viktigaste i hela sagan är att ha en fast läkarkontakt.
Både för patient och läkare är det tryggt och känns bra med en långvarigrelation. Då har läkaren tid att vårda istället för att lägga en massa tid på att läsa in sig på nya patienter.

Christer Jonsson sa...

Kära anonym, det är inte bra bara för att det är offentligt eller privat. Det viktigaste är inte vem som driver verksamheten utan att det som Mats skriver ges en bra vård med en fast läkarkontakt. Men det som är udda i inställningen till vårdval är just att det för vänster företrädare är viktigare vem som driver en verksamhet istället för vilken kvalitet den har. Det är udda!!