torsdag, februari 11, 2010

Skamligt Juholt - håll dig till .....

I dagens Östran/Nyheterna går S-riksdagsmannen Håkan Juholt till attack mot apoteksomregleringen. Jag kan acceptera att han inte tycker om den och röstat emot att Sverige ska få fler apotek med bättre öppettider och mer variation i produktutbudet vid sidan av de receptbelagda läkemedlen. Men han borde ju åtminstone hålla sig till en korrekt verklighetsbeskrivning, vilket han inte gör.
1) priserna på receptbelagda läkemedel styrs på samma sätt i det nya systemet som det gamla - dvs en statlig myndighet styr prissättningen.
2) priserna på ej receptbelagda läkemedel är även i fortsättningen fri, det var den på den gamla, enlight Juholt goda tiden, och det fortsätter den att vara. De prishöjningar som han förfasar sig över inträffade i huvudsak under monopoltiden.
3) Ägandet av de nya apotekskedjorna är väldigt blandat och en stor del av apoteken kommer dels ägas av enskilda apotekare och dels av det statliga apoteksbolaget.

Men om man ska Juholt på allvar så vill han införa prisreglering från staten på Panodil och Ipren mm och ta tillbaka försäljningen av dessa till apoteken. På något annat sätt kan man inte tolka Juholt! Så¨min fråga till Håkan Juholt är - vill du ta tillbaka försäljningen av Ipren och Panodil från Ok och Konsumj? Tala ur skägget!

Och till sist är det verkligen så att Danmark, Norge, Tyskland, England är skamliga eftersom de alla har privata apotek, vad är det som är så skamligt med något som är privat?

Inga kommentarer: