måndag, februari 01, 2010

SJ SJ gamle vän.... och banverket!

Januari månad har varit en av de sämsta tågmånaderna i modern tid, med massor av inställda tåg och förseningar. Den gångna helgen toppade väl detta med totalt tågkaos på många olika orter i landet och bl DN och Barometern   visar hur det drabbat resenärerna. Själv blev jag sittande på buss hem sent i lördagskväll eftersom tåget ställts in. Ett annat sätt att visa problemen på använder Annie Johansson som utav 29 tågresor under januari månad så var det enbart 2 som var framme i rätt tid.

Den snabba slutsatsen är ju att det är förvånande att varje gång det blir lite vinter så beter sig SJ och banverket som om det är överraskande....;) I varje fall låter deras respektive presstjänst så. Men det kan ju inte vara sanningen utan den finns ju i något annat förhållande.
Det är felbyggda tåg, som SJ upphandlat, dåligt underhåll av tåg och banor, alldeles för snävt med personal i verksamheten hos både SJ och Banverket och det som gör mig upprörd är att eftersom detta upprepas vinter efter vinter så kan man inte annat tro annat än att det är en del av både Banverkets och SJ riskkalkyl - för att spara pengar tar man  lite badwill varje vinter. Och här har staten som ägare ett ansvar - Infrastrukturministern borde nu ta chansen och lansera ett kvalitetsprogram för järnvägen och ställa ännu tydligare krav SJ och Banverket - lite som vi i landstinget alltmer gör när det gäller tillgängligheten, publik och öppen uppföljning, tydliga kvalitetsnormer som skärps och kanske en liten kvalitetspeng för järnvägen.... så kanske det kan bli ännu bättre framöver - för det måste det!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är upprörd över att tågen får köra förbi i 170-200km/h genom tågstationerna... särskilt de tider då där är mycket människor.
Även om spåren betraktas som ett slutet system så önskar jag att de kunde sakta ner lite precis som biltrafiken gör i tätbebyggelse(även om de har tidtabellen att tänka på).

Ingela Ahlstrand som idag hittade hit via Tänk Själv

Christer Jonsson sa...

Hej Ingela - välkommen hit! Hoppas du kan tänka dig att återkomma. Jag håller med dig om att hastigheten vid passering av stationer ibland är väldigt hög och om man står där och väntar kan det vara riktigt obehagligt!

Anonym sa...

Tack för välkomnandet. Jag tittar säkert förbi igen. Det är ju lite kul att få åsikta, uppröras och tycka till om saker och ting ibland när man hamnar i det humöret... eller bara läsa nån annan och fundera.
/Ingela A