söndag, februari 07, 2010

PLånbok eller vad är politikens mening

Vi har nu gott in i valförberedelser och från Centerpartiet har vi presenterat förslag såsom lägre skatt för pensionärer, lägre tjänstemoms och avdrag för IT tjänster. Igår meddelade Reinfelt att Moderaterna vill sänka skatten för pensionärer och för vanliga inkomsttagare och så kommer det att läta från olika håll fram till valdagen. Det vi som politiker så sällan talar om är varför vi driver dessa sk plånboksfrågor. På ytan framstår det ju som att vi gör det för att vi tror väljarna tilltalas av mer pengar i plånboken. Det är väl till viss del sant, men och här slarvar vi gärna vi talar väldigt sällan om det större perspektivet om hur ett förslag passar in i en samhällsutveckling!

I förra valrörelsen var ett av våra bärande budskap - Vi har en dröm för Sverige! I det perspektivet skulle allt passa in. Jag tror att innan vi blir allt för fokuserade på alla delförslag som ofta handlar om plånboken behöver vi nu blir tydligare på att valet handlar om hur vi vill att Sverige ska utvecklas.

För mig är Centerpartiets bidrag att vi vill skapa möjlighet för alla att växa och leva ut sina drömmar i livet. Samhället ska bidra till möjligheter, därför är skolan jätteviktig, därför är det viktigt att det första jobbet är lätt att få och famíljen ska få behålla så mycket som möjligt av sina egna pengar utan att staten lägger vantarna på dem så att man kan göra sina egna val. Vi vill skapa möjlighet för företagsamhet därför att det utvecklar Sverige osv. Utifrån detta tänk är det viktigt att vi satsar på skolan med bättre lärarutbildning och en lärande skola. Att ändra LAS och göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden är en rättvisefråga som vänstergänget förnekar många ungdomar. Skattesänkning är inte som Östros hävdar att ge bort statens pengar, det är att låta människor behålla sina egna pengar och låta dem välja själva vad man använder dem till. Vi måste minska den samhälleliga ambitionen att styra människors liv därför krävs det förändring!

Vi behöver kombinera denna bild med de konkreta förslagen för att de ska ge människor en bättre bild av vad vi vill skapa, jag är övertygad om att det kommer ge oss större stöd, precis som 2006!

Inga kommentarer: