fredag, maj 28, 2010

Sjukförsäkringen blev ett viktigt steg i rätt riktning!

Idagarna har presenterats en första utvärdering av vad som hänt med de som omförsäkrades vid nyår, från sjukförsäkring till arbetsmarknadsförsäkringar. Den visar att mer än 2/3 fått jobb eller är inne i ett förberedande program för att kunna arbeta enligt bl a DN och Ekot, men också enligt det pressmeddelandet som Arbetsmarknadsdepartementet redovisat.

Resultatet visar att sjukförsäkringen ställt många människor som borde fått stöd för att finna en ny väg på arbetsmarknaden aldrig fått det tidigare. Det är säkert så att fler av dem som nu är i arbetsmarknadsprogrammen kommer att behöva söka sig tillbaka till hel eller deltidssjukskrivning, men uppenbart kommer väldigt många att få in en fot på arbetsmarknaden. Det måste beskrivas som en framgång för förändringarna i sjukförsäkringen.

Det finns dock en pusselbit till som bör lyftas och det är att många av de som varit sjukskrivna har inte full arbetsförmåga utan behöver en anpassning av tjänsten. En viktig åtgärd för det är lönebidragstjänster där arbetsgivaren får en ersättning för att man anställer någon med viss begränsning i arbetskapaciteten. Där har olika arbetsgivare ett stort ansvar och då särskilt de offentliga. Därför är det bedrövligt att landstinget i Kalmar län med en rödgrön majoritet envetet stoppar den typen av insatser och stänger landstinget för människor som är på väg tillbaka till arbetsmarknaden. Men det stämmer ju överens med den misskötsel man haft under denna mandatperiod till rehabilitering av annat slag också, där man förhindrat 4-500 människor deras rätt till rehabiliterande insatser!

Läs gärna Anders W Jonsson också!

Förändringen av sjukförsäkringen har varit smärtsam för många enskilda människor och säkert inte blivit helt rätt. Men denna första utvärdering visar trots detta att det varit förändringar i rätt riktning!

1 kommentar:

Anonym sa...

Att några tagit sitt liv får man väl räkna med nu kostar ju dem inget heller?