fredag, maj 07, 2010

Bokbål är diktaturens och hatets språk

Idag läser jag till min sorg i DN, Aftonbladet och på SvT att åtminstone en pastor i Vetlanda vill bränna böcker på bål.  I en kommentar sägs att "vi vill säga ifrån". Bokbål är inte att säga ifrån, det är med dess historiska och litterära kopplingar en hatets och diktaturens insats. Att som pastor uppmana sina församlingsbor att börja bränna böcker är att slå in på en väg som inte borde vara förenlig med pastorstjänsten. Var är kärleken, var är lyssnandet, var är bönen - i detta uttalande finns enbart förkastelse och avståndstagande - det är inte kärlekens och förlåtelsens väg!

Läs också DNs uppdaterade artikel, jag tycker dock inte att den ändrar sakläget!

5 kommentarer:

Gonatt Sverige! sa...

Bara en tidsfråga ändå innan islam har demografisk majoritet i Sverige. Sverige har gått från tusentalet muslimer 1980 till drygt 500.000 idag, de växer med ca. 35.000 varje år bara av invandring (från främst MENA-länderna) och där finns inte inräknat den naturliga demografiska ökningen av muslimer pga reproduktion inom Sverige när de väl lever här. Gardell - dags att se sig om efter nytt hus, eller sluta upp som homosexuella i Iran eller Saudi-Arabien.

Anonym sa...

Jag tycker att pastorn och folk i allmänhet har rätt att bränna vilka böcker de vill.

Sen att Jonas Gardell skriver negativt om den kristna kyrkan och Jesus osv kanske beror på att Jonas Gardell har judiskt påbrå. Judar har ju aldrig gillat Jesus.

Tänk själv/ Läsa i livet/ papolitik sa...

Bokbål är sorgligt. De två anonyma kommentatorerna är också sorgliga. Mycket nattstånden intolerans. /PA

Christer Jonsson sa...

Tyvärr säger bokbålsuttalandena och det som skrivits här något om hur vårt samhällsklimat är. Det är sorgligt! Men det är också en utmaning både för politik och kyrkor att arbeta för att förändra.

Mikael.R.Nilsson sa...

ja det säger mycket om hur det står till med attityder idag. Bokbål är skamligt.