torsdag, maj 27, 2010

Hur är det att bo i Kalmar län?

Tidningen Fokus har idag publicerat sin kommunranking över var det är bäst att bo i landet. Man gör en bred genomgång av olika faktorer för att ranka kommunerna. Länets kommuner sprider sig över hela rankinglistan från plats 22 - kalmar till plats 275 - torsås. Men det finns också en ranking för olika grupper och då precis som i en annan studie hamnar Kalmar väldigt högt när det gäller möjligheter för ungdomar. Det är glädjande. Västervikstidning noterar att Västervik hamnar på 165:e plats, men att man stigit jämfört med förra årets ranking ganska rejält.

Det som är intressant med rankingen är att typ Leksand rankas högst när det gäller bo-bra för ungdomar, vilket man annars kunde tro skulle gå till  någon välmående förortskommun. Man kan ha många funderingar kring olika ranking, men jag tror det är bra att jämförelser skapas och att en region eller en kommun kan säga, det där ska vi förbättra. I detta fallet är det ju dessutom så att rankingen baseras på olika resultat i offentlig statistik och det gör ju att det är politiskt åtkomligt.

Så nu är det bara för länets kommuner att kavla upp armarna - visst ska vi ha fler kommuner bland topp 100 inom något år och någon bland de 10 bästa.

Inga kommentarer: