onsdag, maj 19, 2010

De ungas röst!

Läser idag på Aftonbladets debattsida en debattartikel av Elias Giertz. Han är 14 år och DS ledamot i Stockholm. Han har väldigt många bra synpunkter och beskriver en viktig sanning om utvecklingen av ungas arbetslöshet. Vi hör dagligen att den är väldigt stor - det är sant och det är ett problem Sverige har sedan många år. Men ibland hävdar sosseriet att inget positivt skett de senaste åren - det är inte sant. Elias visar att vi har ca 60 000 fler ungdomar i sysselsättning idag än när socialdemokraterna ledde landet. Det är inte tillräckligt, men det är bättre. Sedan är det väldigt roligt att en 14-åring är så kaxig!!

Jag tror att om vi ska lyckas bättre måste LAS ändras och vi måste gå mot en dansk modell med Flexicurity, där man förvisso har lägre anställningsskydd, men ett bättre arbetslöshetsskydd i början av sin arbetslöshet. Jag är övertygad om att de behövs för att kombinera trygghet och dynamik på arbetsmarknaden.

Läs gärna också kommentarerna av Albin Broman och Magnus Andersson

2 kommentarer:

Magnus sa...

Än så länge är det uteslutande centerpartistiska politiker som bloggat om Elias utspel och det antyder ju att folk var förvarnade. Alltså, det är klart att nmänniskor inte behöver vara dumma eller utan insikt för att de är 14 men om de tror att de vid den åldern vet något om hur det går till att ta sig fram i arbetslivet, om vilka slags hinder som kan finnas, hur lagstiftning och förhandlingar fungerar och vilken slags nytta någon kan ha - eller inte ha - av det AMS sysslar mned, så bedrar de sig.

Det är självklart lätt att sitta och bolla med feta floskler om hur en "bra jobbpolitik" ska se ut när man aldrig behövt försörja sig själv en enda vecka, aldrig riskerat att bli vräkt eller betalt hyran själv, när man inte har en aning om hur verkligheten på en hel del företag, på arbetsförmedlingen eller på högre utbildningar kan se ut. Killen kan snacka - herregud vad han lutar sig mot det han fått höra från Hayek och om den tyranniska LAS - men ändå är det något rätt väsentligt som saknas.

Anonym sa...

Får instämma om att man vid 14 års ålder bör vänta ett tag och testa på det verkliga arbetslivet innan man yttrar sig om hurvidare LAS gör nytta eller ej.

Men å andra sidan så skiljer han sig inte mycket från de flesta politiker, få tycks ha ordentlig insyn i området de så friskt talar om.

Borde ställas krav på politikers kompetens.